2019. március 19., kedd

FT A FIDESZ NÉPPÁRTI TAGSÁGÁRÓL: TIME TO SAY GOODBYE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.19.


- Orbán kész kilépni a Néppártból, hogy elkerülje a megszégyenítést, Balog Zoltán roppant pesszimista a holnap EPP-elnökségi szavazás előtt 

- Mráz Ágoston Sámuel elpöttyintette, hogy a magyar miniszterelnök valóban vezető szerepet akar vindikálni magának az unióban

- Hogy a liberális Caputova kenterbe verte ellenfelét, az azt mutatja, hogy nem elháríthatatlan természeti csapással egyenlő a Fidesz-féle demagóg pártok sikere

FT

A világ egyik vezető lapja vezércikkben mondja ki, hogy Orbán Viktornak semmi keresnivalója sincs az Európai Néppártnak, Webernek és az EPP-nek ki kell állnia a demokrácia mellett. A szerkesztőségi állásfoglalás szóvá teszi, hogy a pártcsalád évek óta tétlenül nézi, amint a magyar vezető felszámolja a fékeket és ellensúlyokat. De a Juncker elleni plakátkampány miatt elfogyott a türelem az EPP-ben. A politikus csak tetézte a sértést, amikor hasznos idiótáknak minősítette mindazokat, akik kifogásolják a dolgait. Mivel Orbán szüntelenül ostromolja a bíróságok és a sajtó függetlenségét, a sokszínűséget, továbbá gyalázatos propagandára fordít közpénzeket, egészen különleges, hogy most a saját párttársai ellen indított támadás folytán jut töréspontig a viszony. Hiszen nem történt semmi, amikor az antiszemita felhangokkal kísért Soros-elleni rágalomhadjárat eredményeként nyerte meg a tavalyi választást. Sok kereszténydemokrata honatya ugyan a múlt szeptemberben megszavazta a jogállami eljárást, de remélte, hogy a miniszterelnök más szövetségesei úgyis megakasztják a vizsgálatot.

A néppárti vezetés túl sokáig ringatózott abban a hitben, hogy Orbánt meg lehet fékezni belülről. Pont az ellenkezője az igaz. Hogy ott lehetett a nagyok asztalánál, az menlevelet adott neki, hogy szép lassan lebontsa a szabadságjogokat és kiterjessze a maga, illetve oligarcháinak a hatalmát. És hiába papol a keresztény Európa védelméről, amit tesz és mond, az szembemegy a kereszténydemokrácia értékeivel. Ám ha kirakják, annak kétségtelenül lesznek hátulütői. Elvesznek a fideszes voksok a Néppárt számára, Orbán pedig más nacionalista pártokkal bújhat egy ágyba.

De akkor is az ő érdekeiket szolgálja, amikor azzal fenyegetőzik, hogy a választás után lovat vált, ha nem kapja meg, amit akar. A kizárás megoszthatja az EPP-t. Továbbá elidegenítheti a bajor, osztrák és francia keményvonalasokat, akik szavazatokat remélnek Orbán keményen migrációellenes álláspontjától. Hogy most mi lesz, az kulcsfontosságú vizsga Weber számára. Neki nemigen akaródzik szembefordulni a magyar vezetővel. Az ultimátuma is csak engedékenységre vall. Ám ha megpróbálja benntartani a Fideszt vagy a tagság felfüggesztését javasolja, akkor tússzá válik minden újabb magyar jogsértés esetében. Határozottságot kell mutatni, hogy megvédi a demokratikus értékeket. Ez olyan alapvető tulajdonság, amivel rendelkeznie kell, ha a Bizottság elnöke akar lenni.

FAZ

A német konzervatív lap úgy ítéli meg, hogy Orbán menni akar és a Néppártnak nem szabad útját állnia. A viszály már régóta érlelődött, és ha van alapja a bírálatoknak a demokrácia és a jogállam ügyében, akkor egyszer csak elszakad a cérna. És ha egy választási kampány a saját emberük (Juncker) ellen irányul, akkor ott vége a szolidaritásnak is. A miniszterelnöknek ezzel tisztában kellett lennie. Inkább abból kell kiindulni, hogy pontosan ezt a reakciót akarta kiváltani. Az ő szempontjából a számítás bejött: az egész világ róla beszél, ezúttal nem csupán nemzeti keretekben volt eredményes a megosztás politikája. Immár az EPP-ban folytatja a hatalmi játszmát. A menekültkérdésben nem ismer kompromisszumot. Úgy gondolkodik, hogy aki nincs vele, az ellene van. Az a keresztény Európa bukására játszik. De legalábbis hasznos idióta.

Budapesten nyilvánvalóan arra a következtetésre jutottak, hogy a Néppártnak vége, legalábbis annak jelenlegi formájában. A számítás alighanem úgy hangzik, hogy vagy elfogadják Orbánt a pártcsaládban a konzervatív szárny vezéreként, vagy másutt keres partnereket. A PiS-t, a Ligát, az FPÖ-t, de vele együtt remélhetőleg mások is távoznak az EPP-ből. Ám ennél jobb eshetőség volna számára, ha maradhatna. Hiszen a migrációnál vannak sokkal fontosabb témák is. Mint pl. a közös költségvetés felosztása. Emellett az is tény, hogy a magyar kormány több kérdésben is olyan álláspontot foglal el, amivel erősítheti a kereszténydemokraták jobboldalát. A gond csupán ott van, hogy ezeket az értékeket megfertőzi a hazai gyakorlat, mármint a demokratikus ellensúlyok felszámolása és a legfelső szintig elérő korrupció. Azon felül a Néppárt nem engedheti meg a folyamatos belső polarizálást, főleg választás előtt nem.

Orbán magatartása arra utal, hogy nem enged. Ebből a Néppárt számára az következik, hogy el kell fogadnia a válást, amit a másik fél kényszerít ki. Meg kell szabadulnia attól a tehertől, hogy a kampányban állandóan róla kell beszélnie. A döntést azonban neki kell átengedni, hogy a szakítás a lehető legkisebb sebet okozza.

Süddeutsche Zeitung

Továbbra is keménynek mutatkozik Manfred Weber, aki ezúttal újból azzal fenyegette meg Orbán Viktort, hogy következményekkel kell számolnia, ha nem tesz eleget a konzervatív pártcsalád követeléseinek. A bajor politikus kijelentette, hogy teljesen egyértelmű, mit kell tennie a magyar félnek. Ha az hajlandó rá, akkor lehetséges a párbeszéd. Ha nem, akkor annak súlyos kihatásai lesznek. Így a magyar kormányfőnek bocsánatot kell kérnie, be kell fejeznie az elfogadhatatlan kampányt Brüsszel ellen, és ami a legfontosabb: szavatolnia kell a CEU zavartalan működését Budapesten. Az EPP frakcióvezetője és bizottsági elnökjelöltje azt hangsúlyozta, hogy tudomány szabadságát meg kell védeni. Ezért az Orbán-kormánynak egyértelmű bizonysággal kell szolgálnia, mármint hogy hosszú távon sértetlen marad a tanszabadság. Amíg nem áll elő ilyennel, addig értelmetlen minden tárgyalás. A politikus ugyanakkor nem akart jóslásokba bocsátkozni annak kapcsán, miként voksolnak holnap az uniópártok. Úgy fogalmazott: minden lehetőség nyitott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.