2019. március 11., hétfő

HAZUDNI PONTOSAN ÉS SZÉPEN - DE A FIDESZNEK EZ SEM MEGY

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2019.03.10.


...Gulyás Gergely tavaly augusztus végén még azt harsogta: az EU 54 millió eurót fizet Magyarországnak, amivel „az Európai Unió lényegében elismerte, hogy a korábban vitatott határkerítés nem csak Magyarországot, de a schengeni övezetet, és Európa egészét védte a migránsok ellenőrizetlen beáramlásától.” (Nem tudjuk megállni: a migrációs válság csúcsévében, 2015 tavaszán-nyarán a magyar hatóságok aktív közreműködésével 400 ezer ember trappolt-vonatozott-buszozott keresztül az országon az osztrák határig. A válság épp attól eszkalálódott Nyugat-Európában, hogy Orbán ellenőrizetlen tömegeket szabadított a szomszédos államokra és Berlinre. Majd megépítette 2015 őszén a kerítést, amellyel csak új irányt adott még 100 ezer embernek. Majd a migrációs nyomás valóban töredékére esett vissza, ám ez nem 170 kilométer kerítésnek, hanem az EU-török megállapodásnak volt köszönhető.)

Kocsis szerint tehát az EU senkinek nem adott határvédelemre „egyetlen fillért sem”, míg Gulyás büszkén jelentette be az 54 eurót. Ki hazudik?

Azóta a narratíva persze kicsit változott: bár Brüsszel ígért pénzt, de mégsem adott. Tényeg?

A valóság:
- a nemzeti programok keretein belül a Bizottság már több mint 110 millió eurós pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországnak a külső határok, a biztonság és a migráció kezelésére 

- a 2014–2020-as időszakra. Ebből 52 millió eurót szánt a kormány a határvédelemre, ám a Bizottság szerint 15,2 millió eurót fizettek ki eddig, a többit ugyanis a magyarok nem hívták le.
- 2014-ben és 2015-ben Magyarország három sürgősségi segélyt kapott az EU-tól 6,26 millió euró értékben határvédelemre. Budapest azonban a források harmadát használta csak fel, a többi pénzre nem tartott igényt.
- Orbán 2017 őszén levélben jelezte, hogy 800 millió eurós támogatásra tart igényt. A hivatalos kérést azonban csak 2018 februárjában nyújtott be Magyarország, majd felül is vizsgálta saját, sürgősségi finanszírozási igényét Budapest, és mindössze 54 millió eurót kért – és kapott végül.
- Amint Budapest hajlandó aláírni az Európai Bizottsággal a sürgősségi határvédelmi segélyről szóló megállapodást, máris röppent az a 20 millió euró, amelyet a Bizottság idén februárban szavazott meg Magyarország számára.
- És a ráadás: az Európai Bizottság költségvetési tervezete – amelyet az állampárt habzó szájjal utasít el – azt tartalmazza, hogy a jelenlegi 13 milliárd euró helyett 33 milliárdot fordítsanak határvédelemre, a biztonság javítására és az uniós határvédelmi ügynökség fejlesztésére.

Összegezve: az Európai Unió közel 140 millió eurót konkrétan kifizetett a magyar határvédelemre, és hajlandó lett volna nagyságrendileg többet is adni – ha a kormány erre igényt tart. De a propaganda, az összeesküvés-elméletek terjesztése jobban megéri Orbánéknak az adómilliárdok égetését, hatalmuk megtartása érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.