2019. március 12., kedd

MÁR ÖTEZER SZÜLŐ ÍRT ALÁ AZ EGYENTANKÖNYVEK ELLEN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.03.11.


Tavaly áprilisban volt utoljára lehetőség arra, hogy a közoktatásban tanuló diákok, illetve szüleik és pedagógusaik az állami egyentankönyvek helyett magánkiadók tankönyveit is megrendelhessék. A tankönyvek rendszerének átalakítását még 2013-ban kezdte meg a kormány, ezzel párhuzamosan indult meg a két állami egyentankönyv konkurenciáját képező tankönyvek kivezetését.

Utóbbiak korábban kiadott engedélyei mára lejártak, így idén áprilisban, az új tankönyvrendelések idején már nem lesz lehetőség a beszerzésükre.

Az állami tankönyvek monopóliuma ellen a Szülői Hang már évek óta küzd, a most kiadott, Kásler Miklós EMMI-miniszternek címzett közleményük szerint már ötezer szülő csatlakozott ahhoz a kiáltványhoz, amely a szabad tankönyvválasztás mellett áll ki.

„Szülőként pontosan tudjuk, hogy sokféleképpen lehet nevelni, sokféleképpen lehet és szükséges elmagyarázni a gyerekeknek ugyanazt a dolgot. A 21. században a Kádár-korszak egyentankönyv rendszere alkalmatlan; gyermekeink boldogulása, az ország jövője az egyéni sajátosságok figyelembevételével az egyéni képességek fejlesztésén, az egyéni kreativitás kibontakoztatásán múlik. Nem lehet jó, nem tud megfelelni tehát minden gyermeknek ugyanaz az uniformizált taneszköz!” – hangzik a közleményben.

A dokumentum szerint az állami tankönyvek – amelyeknek minőségével kapcsolatban rengeteg kétség merült fel az elmúlt években – kárt okoznak a gyerekeknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése