2019. március 14., csütörtök

NYUGDÍJ: MOST ÉRDEMES FÉLRETENNI - MAGASABB JÖVEDELEMBŐL KÖNNYEBB ELKEZDENI

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.14.


Minél fiatalabb korban kezdünk a nyugdíjas éveinkre spórolni, annál kisebb havi összeg is elég a megfelelő megtakarítás összegyűjtéséhez. Ugyanakkor sokszor az élethelyzet úgy hozza, hogy a nyugdíj előtti években tudnak az emberek nagyobb összeget is félretenni. Vannak erre szabott megoldások is. Érdemes az adójóváírást teljesen kihasználni.

A KSH legfrissebb adata szerint 2018-ban éves átlagban a nettó átlagkereset havi 219400 forint volt, ami 11,3 százalékkal több, mint a 2017-ben. A fogyasztói árak 2,8 százalékkal nőttek, vagyis a reálkeresetek 8,3 százalékkal emelkedtek. Decemberre az átlagos nettó fizetés már 239400 forintra nőtt.

Bár a statisztika szépsége, hogy a különbségeket kisimítja és eltakarja, az álláshirdetéseket böngészve jelentős béremelkedést lehet tetten érni. A magasabb jövedelemből pedig érdemes most elkezdeni az idős korra a takarékoskodást, hiszen a havi kiadásoknál nem vagy csak kevésbé érezzük meg a félretett pénz hiányát.

Miért tegyél félre?

A most nyugdíjba vonulók még azzal számolhatnak, hogy átlagosan az utolsó fizetésük 70-80 százalékát kapják majd meg nyugdíjként. Öregedő társadalmunk miatt viszont arra kell számítanunk, hogy ez a helyettesítési ráta a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog. Ugyanakkor egyre tovább élünk majd nyugdíjasként, hiszen folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, és a nyugdíjban töltött évek száma emelkedik. Minél távolabb vannak a nyugdíjas évek, annál kisebb lesz a várható nyugdíjunk az utolsó fizetés arányában, tehát annál több megtakarításra lesz szükségünk, hogy pótoljuk a kieső bevételünket. Ráadásul a megtakarításnak tovább kell kitartania, hiszen tovább leszünk nyugdíjasok.

A legfontosabb annak felismerése, hogy szükség van az öngondoskodásra. Ezt bármilyen formában megtehetjük, azonban fontos tudni, hogy az állam – éppen a hosszú távú megtakarítás ösztönzése érdekében – adójóváírás formájában támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. A jelenleg hatályos adójogszabály szerint ennek mértéke 20 százalék. (A személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeget a megtakarítás számlájára utalja az adóhatóság, azaz a megtakarított összeget növeli az adójóváírás.) Cserébe azt várja el, hogy nyugdíjba vonulás előtt ne nyúljunk az összeghez.

A megtakarítást elkezdeni nem feltétlenül anyagi okok miatt nehéz. Az azonnali költés mindent felülír. Természetes viselkedés a halogatás, a Pató Pál-os „ráérünk arra még szemlélet”. Nem véletlen, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közelebb állókban buzog fel inkább a megtakarítási kedv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.