2019. március 25., hétfő

SZOMBATHELYEN A LEGDURVÁBB GETTÓBAN MŰKÖDIK A KRÍZISHELYZETBE KERÜLT ANYÁK ÁTMENETI OTTHONA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.03.25.


A pizzafutár be sem teszi a lábát ide, a taxi nem áll ki a jelenleg is Fiatal Házasok Otthonának hívott, valaha szebb napokat látott szombathelyi épülethez. A húsz négyzetméteres lyukakban jelenleg önkormányzati szociális bérlakások találhatók, a bérlakás sok idézőjel között értendő: a lakók elvétve fizetnek, a ház környékén eldobált fecskendők alapján úgy fest, más a fogyasztói prioritás. Aki azt hiszi, Nyugat-Magyarország csak a fény meg a pompa, tartson velünk a vasi megyeszékhely Hős utcájába, ahol a helyi gyermekvédelmi szolgálat is működtet ideiglenes szállásokat.

Csaknem fél évszázada, 1973. január 20-án adták át Szombathelyen a Fiatal Házasok Otthonát, a Paragvári úton. Az akkori tanács olyan modellt alakított ki, hogy a párok legfeljebb öt évig maradhatnak ezekben az aprócska, alig 20 négyzetméteres összkomfortos lakásokban.

A lakások előszobába nyíliknak, ami egyben főzőhelyiség is. Innen jobbra nyílik a fürdő wc-vel, szemben pedig a szoba található. A meleg vizet és a fűtést a városi Távhő szolgáltatja.

A ház eredeti funkciója a rendszerváltás körül kezdett megváltozni, immár bárki kaphatott itt önkormányzati lakást, aki igényelt, majd a 2000-es évek elején felszámolt régi, komfort nélküli szociális bérlakások megszűnésével érkező lakók hoztak gyökeres változást. Megindult és feltartóztathatatlannak tűnik a gettósodás.

A házban 110 lakás van, egy-kettő áll most üresen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.