2019. április 10., szerda

EZT FÚJTÁK FEL RÉMISZTŐ KARAVÁNNÁ ITTHON

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.04.10.


A magyar állam hírügynöksége március 28-án közölte az aggasztó hírt: 40 ezer migráns indul útnak hamarosan Törökországból és Görögországból Közép-Európa felé, útközben még rengetegen csatlakozhatnak hozzájuk. Azt írták, hogy április 5-ig gyülekeznek, és akkor felkerekednek. 

A magyar állami tévé, és a trágár őrjöngéseivel feltűnést keltő Vadhajtások című kormánypárti oldal helyszíni tudósítókat küldött Görögországba, és folyamatosan közvetítették, hogy néhány százan majdnem elindultak. Április 9-e reggeléig a hirado.hu-n 28 cikk és 11 videó jelent meg a majdnem elinduló karavánról, az M1-en pedig folyamatosan napirenden tartották a témát. 

Mi történt valójában?

A görög kormány szerint törökországi és görögországi menekülttáborokban élő embereket célzó Facebook-csoportokban megjelent posztokkal szervezték az úgynevezett karavánt (a posztokat mostanra letörölték). A posztok arról szóltak, hogy rövid időre megnyílik a török-görög illetve a görög-albán és a görög-macedón határ is, és egy kegyelmi pillanatban szabad lesz az út Németország felé.

A posztok szerint Ioannina, Szaloniki és Athén határában, a szabad ég alatt kell gyülekezni, és április ötödikétől buszok viszik az embereket a gyülekezőpontoktól észak felé. Mindenkit sürgettek, hogy legyen ott az induláskor, mert a határok csak rövid ideig lesznek nyitva.

Április 4-én több száz menekült próbált Athénban észak felé tartó vonatokra szállni, mert a posztok alapján azt hitték, így juthatnak el a másnapi találkozási pontok valamelyikére. Amikor a hatóságok nem engedték nekik az utazást, és közölték, hogy álhírekre alapozták reményüket, akkor néhányan közülük leültek a vágányokra tiltakozásképpen. Végül a rendőrség elvitte őket.

Április 5-től a Szaloniki melletti Diavata menekülttábor közelében, a szabad ég alatt gyűlt össze mintegy 600 menekült, akik a posztokban beígért buszokat várták, és ott is éjszakáztak. Buszok helyett görög rendőrök érkeztek, akik távozásra szólították fel őket. Néhányan ellenálltak, köveket dobáltak (egy fotóriporter megsérült), erre könnygázt fújtak rájuk. A többségük 6-án visszament a kijelölt szálláshelyére, a 7-én is kitartókat pedig őrizetbe vették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.