2019. április 3., szerda

VÁLTOZÁSOK EURÓPÁBAN – VALAMI ELINDULT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.04.02.


„Vége van a beletörődésnek, a megadó politikának, annak, hogy ’úgyis náluk van a pénz és a hatalom’ – a társadalom mást akar, kevesebb konfliktust, nem elég számára a populisták által mindenhatónak gondolt identitáspolitika, az emberek ehelyett a fejlődés, a haladás pártjára állnak” – ez Balázs Péter volt külügyminiszter, magyar uniós biztos szerint az elmúlt napok fejleményeinek – a szlovák , az ukrán és a török választások – tanulsága. Zuzana Čaputová megválasztása óriási fordulatot hoz a V4-ek (államelnöki) együttműködésében.

„Egy friss, tiszta, fiatal nő a jellemzően idősebb férfiak között – ezzel mindenképpen új korszak kezdődik a V4-ek államfőinek találkozóin” – fogalmazott portálunknak Balázs Péter. Megjegyezte: szeretne kísérő diplomata lenni, amikor a négyes először találkozik.

Igaz, az 1991-ben indult, egy – akkor még csak három, ma már négy ország által elfogadott – politikai szándéknyilatkozaton nyugvó együttműködés három szintje közül az államfői a legkevésbé rendszeres és – talán mondhatni – meghatározó. A miniszterelnökök legalább évente egyszer összegyűlnek, s ebben a körben a tartalom szempontjából a legfontosabb, hogy aktuálisan kik ők és mit akarnak, ők ugyanis a saját belpolitikájukat képviselik. A másik szint a külügyminiszteri, ebben a körben szorosabb az együttműködés, s leginkább a közös diplomáciai érdekek dominálják a tematikát, ez a legkiszámíthatóbb fórum a három közül. A harmadik – bár rangban az első – pedig a négy államelnök találkozója, amin a legfontosabb, hogy kifélék, mifélék, mit akarnak, merre húznak, milyen politikát képviselnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.