2019. június 11., kedd

MÉSZÁROS LŐRINC MÁR ROMÁNIÁBAN IS FÖLDESÚR

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA, IRHÁZI JÁNOS
2019.06.11.


Meglehet, Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos agrárfronton már le is körözte Csányi Sándort, a lassan egy évtizede legvagyonosabb vállalkozóként elkönyvelt OTP-vezért. Eddig úgy tudtuk, hasonló méretű földbirtokon gazdálkodnak, Mészárosék azonban nemrég tulajdonosai lettek 1290 hektárnyi földnek Romániában.

A Mészáros-csoport korábban holdingba szervezte agrárérdekeltségeit, a mintegy 40 céget egy csúcsvagyonkezelő fogja össze, a Talentis Agro Zrt.-t tavaly februárban alapította Mészáros Lőrinc és felesége, Kelemen Beatrix. Azt viszont nem verték nagydobra, hogy külföldi vállalkozás és azzal egy csinos romániai földbirtok is került a portfólióba. Márpedig a Talentis Agrónak tartós részesedése nemcsak az olyan ismert Mészáros-cégekben van, mint a Búzakalász 66′ Kft. vagy a Vivienvíz Kft., hanem a Farmland Development Srl-ben is. A mérlegbeszámolójához fűzött kiegészítésből tudható, hogy 100 százalékos tulajdonos a Bihar megyei Margittán (Marghita) bejegyzett társaságban.

Néhány hónapja vásárolhattak be a cégbe, legalábbis a romániai közlönyben január 29-én jelent meg, hogy

a Talentis Agro 8,35 millió euróért, durván 2,7 milliárd forintért megvette a 24,6 millió lej (körülbelül 5,2 millió euró) jegyzett tőkéjű Farmland Development Srl-t.


Az ügylet lebonyolításában a Talentis Agrót a holdingcég vezérigazgatója, Csák Gyula képviselte. És hogy ne kelljen utazgatnia, a Farmland Development székhelyét is áthelyezték Nagyvárad belvárosába, egy patinás épület emeleti irodájába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.