2019. augusztus 1., csütörtök

CSAK ÁRTOTT A KESMA LÉTREHOZÁSA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2019.08.01.


A fideszes médiagólem magalapítása veszélyt jelent a sajtó szabadságára Magyarországon - állapította meg az Európai Bizottság megbízásából dolgozó intézet.

Minden, a magyar média függetlenségét, működését befolyásoló tényező romlott a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával – állítja a firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ. A szervezet azt vizsgálta az Európai Bizottság megbízásából, hogy jelent-e kockázatot a magyar média sokszínűségére a 2018 őszén létrehozott alapítvány. 

A dokumentum az alapítvány elnökét, Liszkay Gábort Orbán Viktor kormányfő közeli politikai szövetségeseként jellemzi, és arra is kitér, hogy a kuratóriumban korábbi és jelenlegi Fidesz-képviselők ülnek, valamint hogy a vezetésben részt vesz a kormánypártokkal feltűnően baráti viszonyt ápoló Alapjogokért Központ.
A Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ már 2017-ben megállapította, hogy a magyar sajtósok kifejezetten rossz munkakörülmények között dolgoznak, az pedig megszokottá vált, hogy – az átláthatatlan vagy politikaközeli – tulajdonosváltás után újságírók vesztik el az állásukat. Ez a folyamat a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával csak fokozódott, például kirúgási hullám kísérte a Hír Tv és az Echo Tv összevonását is. 

A jelentés szerint már korábbi vizsgálatok is azt mutatták, hogy a magyar sajtó rendkívül koncentrált, pedig a 2010-es médiatörvény szerint ezt el kellett volna kerülni. A tulajdonviszonyok és az ellenőrző szervek súlytalansága miatt azonban egy jóval szigorúbb jogszabály sem tudta volna megakadályozni a monopólium kialakulását – állapították meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.