2019. augusztus 3., szombat

METAMORFÓZIS

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.08.03.


Görög eredetű szó, latin közvetítéssel került nyelvünkbe. Jelentése: átalakulás egyik formából a másikba, átváltozás, alakváltozás, formaváltoztatás.

Az alábbi idézetek mindegyike ugyanattól a személytől származik.

– Szabad választásokon kapott szavazatok által kell kijelölni a pártok helyét (a Parlamentben)…követelem, hogy ezt a jogot minden pártnak és szervezetnek adják meg…..Nem szerencsés félelmet keltő kijelentéseket használni a politikában. …Halálosan komolyan kell venni minket. (1989. szeptember 23.)

– Mind a mai napig 1956 volt az utolsó esély arra, hogy nemzetünk a nyugati fejlődés útjára lépve gazdasági jólétet teremtsen. …Senki sem hiheti, hogy a pártállam magától fog megváltozni….Nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk. (1989. június 16.)

– Egyetlen ember van a KISZ- esek közül, akit én ismerek és akit komolyan kell venni …az a Gyurcsány nevű ember. (1989.)

– Vannak-e garanciák arra nézve, hogy az egyházak nem avatkoznak bele közvetlenül a politikai életbe, nem gyakorolnak közvetlen befolyást az államra? …Én úgy gondolom, hogy a mai magyar politikai helyzetben az, hogy az állam költségvetési támogatásban fogja részesíteni évente az egyházakat, az kifejezetten függőségi viszonyt teremt az állam-egyház viszonylatában. (1991.)

– …hadd jegyezzem meg, hogy a liberális helyett inkább a szabadelvűt használom, hiszen vidéken semmit nem értenek abból, ha azt mondom, liberális. A mérsékeltség hangsúlyozása nagyon fontos. (1994.)

– A FIDESZ-nek igenis van elvi kiinduló pontja – a modern, XX. század végi liberalizmus. … Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen. Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az…idegengyűlölettel. A radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban..merül ki. Visszaélnek a nemzeti retorikával, valójában nemzetellenes politikát folytatnak.

– Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. (2002).

– A magyar közélet jelentős változás előtt áll, összeomlott a célok helyébe az ellenségképet helyező politika. (2003.)

– Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok. (2006.)

– Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a FIDESZ kerül kormányra. (2009.)

– A parlamentáris hagyományt szeretném folytatni Magyarországom. Ha elkezdünk népszavazásokat kiírni, mondjuk, az Alkotmány kérdésében, akkor meg fogunk indulni az elnöki rendszer felé, és én ezt nem szeretném. (2010.)

– Nekünk a realitás kevés, mi nem érjük be az adott világ kereteivel, mi nem csak a realitást, a valóságot is akarjuk. (2010).


Itt muszáj megállnom egy pillanatra, bár eredetileg úgy terveztem, nem fűzök megjegyzést az idézetekhez. Most úgy látom, ebben az utolsó mondatban minden benne van, ami jellemző erre a személyre. A realitás számára az, ami adott. A valóság pedig az, amit adhat = szerezhet – magának. A realitás egy kicsiny magyar szeletkéje – de abból az egész.

Menjünk tovább:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.