2019. október 14., hétfő

CSUDIBOGÁR CLUB, AHOL AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ KAMASZOK TALÁLKOZNAK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.10.14.


A Csudibogár Clubot egy édesanya hozta létre, hogy legyen egy hely, ahol az autizmussal élő fia és sorstársai barátokat találhatnak. Az autizmus spektrumzavaros fiúnak nem erőssége a barátkozás, a helyzetét az sem könnyíti meg, hogy magántanuló, hiszen nem találtak neki megfelelő helyet a normál iskolában. A kamaszok a kártyajátékok mellett művészetterápiás foglalkozással töltik a szombat délutánt, így mindenki megtalálhatja azt az önkifejezési formát, ami hozzá a legközelebb áll.

"Három hónappal ezelőtt szereztem egy barátot, ma pedig egy lány barátot, az a neve, hogy Panni, és nem csendes. Én sem vagyok csendes, aki csendes, azzal keveset tudok beszélni. Szerintem máskor is fogok találkozni vele, és megígérem, hogy felhívom telefonon, és írok neki SMS-t"

– mondja a tizenhárom és fél éves Buday Bence a Csudibogár Club harmadik találkozóján. Ezt a hiánypótló klubot azért hozták létre az édesanyjával, hogy legyen egy hely, ahol az autista fiatalok megismerhetik egymást, és barátságokat köthetnek.

A harmadik, szeptemberi találkozót a budapesti Premier Kultcaféban rendezik meg, sokakat megmozgat a szombat délutáni esemény, közel húsz, autizmussal élő fiatal érkezik a szülei kíséretében. A többség nem az első alkalommal vesz részt a találkozón, a fiatalok főleg Pest megyéből érkeznek, kicsivel később pedig két egri fiú is befut.

Fontos, hogy ne hozzunk rögtön negatív ítéletet a nem helyénvaló társas viselkedésükről. Az egyikük például írt egy dühösebb hangvételű levelet, hogy be lett csapva, mert nem 31-én lesz a találkozó. Most viszont egyből elnézést kért, hogy türelmetlen volt. Ők máshogy működnek, tőlük ezt nem lehet zokon venni” – mondja Buday Tímea...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.