2019. november 11., hétfő

BOLDOGOK VOLTAK, MERT A LAKÓTELEPEN VÉGRE VOLT FÜRDŐSZOBÁJUK

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.11.11.


Idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját Újpalota. Ennek apropóján megnéztük, hogyan alakult Magyarország harmadik legnagyobb lakótelepének félévszázados története. 

Akik akkor költöztek a lakótelepre, hatalmas előrelépésként élték meg, hogy végre olyan körülmények között élhettek, ahol van fűtés, meleg víz és fürdőszoba. Persze problémák is voltak: nem volt elég férőhely az iskolákban, óvodákban, szórakozási lehetőségek híján a fiatalok az utcán bandáztak. Fénykorában 60 ezren éltek a rohamtempóban felhúzott városrészben, azóta jócskán lecsökkent ez a szám, köszönhetően az elvándorlásnak és az elöregedésnek. A rendszerváltás után megindult Újpalota eladósodása, ami azóta is tart: a lakótelepen élő családok egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a panellakás magas rezsijét.

1971. április 17-e volt a Gugyella család életének legboldogabb napja. Több évnyi várakozás után végre beköltözhettek újpalotai otthonukba. Öten kezdtek új életet a 2+2 fél szobás összkomfortos panellakásban: János és felesége, a fiúk, Zoli, és a feleség szülei. Gugyelláék voltak a lakótelep első beköltözői, a történelmi pillanatot a híradó is megörökítette. A 15. kerületi tanács vezetőjétől a fiú egy pöttyös labdát, az anyós pedig egy csokor virágot kapott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.