2019. december 2., hétfő

A „VALÓDI KERESZTÉNY SZABADSÁGRÓL” FOGALMAZTAK MEG KIÁLTVÁNYT KÖZÖSEN KERESZTÉNY VEZETŐK ÉS ÉRTELMISÉGIEK BUDAPESTEN

MÉRCE
Szerző:TÓTH CSABA TIBOR
2019.12.01.Több keresztény felekezet tagjai közösen adtak ki nyilatkozatot Advent első vasárnapján, a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök által is gyakran emlegetett „keresztény szabadság” tárgykörében. A kiáltványt egy nemzetközi, ökumenikus szimpózium keretében az azt aláírók ma mutatták be, és vitatták meg a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

A kiáltvány szövege úgy fogalmaz:

„Világszerte terjed az autoriter hatalomgyakorlás, és megrendítő, hogy ennek nyilvánvaló európai példája Magyarország. Ez világosan nyomon követhető a választási törvények manipulálásában, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom kézi irányításában, az államilag inspirált korrupció legalizálásában és törvényi védelmében. Jól látható az a hatalmi taktika, amely a politikai véleménykülönbségeket tudatosan likvidálja – hatósági zaklatással, a független sajtó felszámolásával, hamis hírek terjesztésével, lejáratással és karaktergyilkossággal. 
A keresztény szabadság nevében szólalunk meg, és szólítunk fel cselekvésre.

A nyilatkozat a továbbiakban hasonlóan karakteres elítéli a vallásszabadság szerintük demokráciával együtt megvalósuló csorbítását, és ebben a keretben azt is, hogy Iványi Gábor lelkész és egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státusza 2011-es elvesztése óta sem tudta visszaszerezni Magyarországon az ezzel a státusszal járó hivatalos titulust.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek az aláíró katolikus, és protestáns-metodista egyházi személyiségek közösen hívták fel a figyelmet arra is, az egyre inkább az autoriter hatalomgyakorlás felé forduló rendszerekben ennek hátrányait a szegények, a nők, a vallási, etnikai és szexuális kisebbségekhez tartozó emberek szenvedik meg leginkább, mellettük pedig minden keresztény embernek határozottan ki kell állnia.

A hatalom nem védi a társadalom legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb tagjait, sőt korlátozza az élet fenntartásához szükséges lehetőségeiket. Testvéri szolidaritással tekintünk a fogyatékkal élőkre, akik napi szinten hátrányt szenvednek. Közelebb akarunk lépni azokhoz, akiken keresztül meglátjuk önmagunk törékenységét. A keresztény szabadság szellemében egymás társai, barátai, partnerei vagyunk.

Mélységesen elítéljük a gyűlöletkeltés bármely politikai eszközhasználatát. Fájdalommal tölt el bennünket, hogy a világi hatalommal összeforrt keresztény évszázadok elteltével, az antijudaizmus, majd az antiszemitizmus Auschwitzban realizálódó irgalmatlan embertelensége után mindmáig elmaradt Magyarországon a bűn egyértelmű, közös bevallása és megbánása
.

– írták még...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése