2023. január 24., kedd

VIRTUÁLIS SZTÁLINGRÁD

444.HU
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2023.01.24.


Az orosz–ukrán háborúban 2023 elejének talán legfontosabb – és a médiában leginkább látható – eseménye a Szoledar kisvárosért folytatott küzdelem volt, ami mostanra legnagyobb részben orosz győzelemmel zárult. Jelen elemzés lezárása idején az ukrán erők a városka nyugati peremén néhány háztömböt még tartottak, de a település legnagyobb része felett elvesztették az ellenőrzést. Az ütközet azzal együtt is szolgál érdekes tanulságokkal, hogy a valós stratégiai jelentősége, mint lentebb látni fogjuk, igencsak korlátozott.

Elsősorban olyan szempontból releváns a Szoledarért folytatott ütközet, hogy Oroszország milyen módon próbálja befolyásolni a háborúval kapcsolatos percepciókat mind belföldön, mind az Ukrajnát támogató nyugat-európai országokban.

Szoledar, az átlagos kisváros

A háború előtt Szoledar egy teljesen átlagos, mintegy tízezer fős ukrán kisváros volt. A viszonyítás végett ez körülbelül Budakalásznak vagy Edelénynek felel meg. Hasonló a települések mérete is: Szoledar körülbelül 12 négyzetkilométer nagyságú, ahogy Budakalász 15.

Szoledar legfontosabb jellegzetessége az itteni óriási sóbánya: az Artemszil vállalat által 2022 tavaszáig működtetett bánya Európa legnagyobb ilyen létesítménye volt: Ukrajna sótermelésének 95%-a innen származott, és bőven jutott belőle exportra is. Az Artemszil bánya akkora, hogy a létesítményben akad terem, amiben egy hőlégballont is fel lehet fújni, de rendeztek itt futballmérkőzést is. A bányában rendszeresen voltak földalatti koncertek, míg a már nem használt részeiben tüdőbetegeket kezeltek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.