2018. március 5., hétfő

VAJON MEKKORA TARTOZÁSA LEHET AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2018.03.05.


Hódmezővásárhely példája jól mutatja, hogy bár a Fidesz azt állította, a városnak nincs adóssága és minden a legnagyobb rendben van, valójában úgy van majd ötmilliárdos tartozása a településnek, hogy 2014 májusáig a kormány 22,5 milliárdot fordított a konszolidációjára.

Az is megérne egy misét, hogyan tudott egy város ennyi tartozást összehozni és miért nem merült fel soha senkiben, hogy meg kellene vizsgálni, mire ment el ez a rengeteg pénz és ha felülárazott közbeszerzésekre, rongyrázó beruházásokra meg értelmetlen dolgokra, akkor a pazarlást vezénylőt büntetőjogilag is felelősségre kellene vonni, de az előző polgármester személye valószínűleg erre a kérdésre igen gyors és egyértelmű választ ad. A város következményektől való félelmek nélkül költekezett, ahogy a csövön kifért, de őszintén, mitől is kellett volna tartania? Attól, hogy a kormány majd megszorítja a kormány második emberének őshazáját? Sőt, maguk a kormánytagok késztették a várost extra költekezésre.

Kapcsolódó posztok itt és itt.

Nem, a kormány mindent elkövetett azért, hogy a kulcsemberének választókörzete dúskáljon a földi javakban és az adófizetők pénzéből gálánsan ki is fizetett majd 23 milliárdnyi tartozást kvázi megjutalmazva a helyieket, így kell ezt csinálni, csak így tovább a sárga ösvényen. Orbán Viktor felelős miniszterelnökként jutalmazza a tücsök-életmódot (hasonlóan a Kádár-rendszerhez), az adófizetők meg annyit tehetnek hogy nézik, ahogy a befizetett adójuk eltűnik egy feneketlen lyukban. Az optimistábbak – ugyan fejcsóválva – de akár még azt is mondhatnák, ha minden fillér jó helyre ment, egye fene, a település felvirágzott és biztos mindenki boldog, hogy ilyen szuper környezetben élhet, a pesszimistábbak (vagy realistábbak?) azonban már nem hisznek a mesében és kétségesbe vonják a sok-sok milliárd hasznosságát, különösen ha olvassák az Elios-aktákat és a miniszterelnök vejének önálló lábon álló üzletelését. A helyieknek valószínűleg lenne ötlete, mire kellett volna inkább fordítani azt az iszonyatos mennyiségű pénzt, ami kézen-közön eltűnt és ha minden nagyon szép, minden nagyon jó és minden a legnagyobb rendben lenne, akkor valószínűleg nem is választottak volna meg egy új városvezetőt, hanem maradtak volna a régi haveri körnél Lázárral, Tiborccal meg a többiekkel.

A csontvázak azonban nem maradnak örökké rejtve, előbb vagy utóbb kiesnek a szekrényből. Vásárhely új polgármesterének is főhet a feje, hogyan fogja a város visszafizetni azt a tartozást, amit a kampányban az előző vezetés eltitkolt. Az új (nyilvános vizelés megelőzésére is alkalmas) közvilágítást mégsem csaphatja zaciba és arra is mérget vehet, ha a Fidesz marad hatalmon, tuti nem vehetnek részt egy újabb konszolidációs hullámban, vége a tücsök-életmódnak, jöhet a hangya fíling. A vásárhelyi adófizetők leszerepeltek Orbán Viktor előtt (nem azt választották meg, akit kellett volna), így aztán csak magukra vethetnek, ha odébb lesznek taszajtva a húsosfazéktól és a kormány más, sokkal hithűbb szavazókat jutalmaz a továbbiakban. És egyébként is, meg lett nekik mondva előre, ha nem a fideszest választják meg, oda az aranykor. Vásárhely választott: tisztább közéletet és kevesebb tolvajt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.