2018. június 28., csütörtök

DRÁMAI FELHÍVÁSOK A SORSDÖNTŐNEK ÍGÉRKEZŐ EU-CSÚCS ELŐTT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.28.


- A populisták triumfálhatnak Brüsszelben, megszűnhet a schengeni térség és bukhat a német kormány: "mindössze" ennyi a tét a mai és holnap csúcstalálkozón

- Theresa May Putyin csatlósával, Orbán Viktorral lép nászra

- Gulyás Gergely: nem érdekes, hogy fogy a magyar, mi akkor is etnikailag homogén nemzet maradunk!

The Times

A ma kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt az Európai Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy a populista politikusok által terjesztett migrációellenes nézetek ajtót nyithatnak a földrészen a demagógiának. A nyílt levélben Tusk rámutat, hogy egyre több ember kezdi azt hinni, csakis a keménykezű, szellemét tekintve Európa- és liberálisellenes hatalom képes megállítani az illegális bevándorlást. Ám ez a felfogás a nyílt tekintélyelvűség felé mutat. Viszont ha sokan elhiszik, hogy csakis ezek az erők képesek hatékony megoldást ajánlani a válságra, akkor elfogadnak bármi mást is tőlük. A tét nagyon nagy, az idő rövid. A lap hozzáteszi, hogy az új olasz kormányfő átlépett az érvényben lévő menedékjogán. Conte tegnap kijelentette a parlamentben, hogy Olaszország nem fogja feldolgozni a többi tagállam helyett a menedékkérelmeket. Azt akarja, hogy a menekülteket osszák el a többiek között, ám álláspontja csak még inkább megnehezíti a német kancellár helyzetét.

Guardian

Az Európai Parlament elnöke drámai felhívást tett közzé, miszerint a migrációs válság az EU megsemmisítésével fenyeget, ám semmiképpen sem szabad megengedni, hogy bekövetkezzen a vég. Tajani a részletekről szólva rámutat, hogy ha a mostani csúcson nem sikerül új tervben megállapodni, az a határok lezárásához, illetve a schengeni rendszer összeomlásához vezethet. Épp ezért az olasz jobboldali vezető azt sürgeti, hogy az EU a humanitárius tragédia megoldása során egyfelől legyen szolidáris mindazokkal, akik az üldöztetés elől menekülnek, másfelől viszont mutasson határozottságot és csak azokat engedje be, akik arra jogosultak. Mint írja, Európa későn ébredt rá, mekkora bajok vannak Afrikában, illetve a Közel- és Közép-Keleten, így a hatalmas menekülthullám közepette csupán kármentésre futotta erejéből a külső határokon. Ám a helyzet folytán várhatóan csak még többen jönnek az elkövetkező évtizedekben.

A megoldás érdekében a tagállamoknak létre kell hozniuk egy olyan mechanizmust, amelynek alapján automatikusan befogadják a menedékkérők arányos részét. A Balkán lezárása egyúttal példaként szolgálhat a Földközi-tenger térsége számára is. Továbbá együttműködési megállapodást kell kötni az érintette afrikai államokkal. Szükség van a dublini rendszer reformjára is, mivel tavaly összesen 650 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, ám ebből 416 ezret Németországban, Olaszországban és Franciaországban. A vonakodó államokat meg kell győzni arról, hogy az unió képes hatékonyan őrizni a külső határokat. Ha mindez nem sikerül, akkor újra nemzeti hatáskörbe kerül a menedékpolitika, amiből a nemzeti határok lezárása következik, azaz vége a szabad mozgásnak Schengenen belül. Az állam- és kormányfőknek ezért félre kell tenniük az önérdekeket és olyan megoldással kell kirukkolniuk, amit az emberek várnak és megérdemelnek.

Daily Telegraph

Igen nagy nyomás nehezedik a német kancellárra a mai csúcstalálkozó előtt, mind odahaza, mint az EU-ban. Az eltelt napok megmutatták, hogy egyre gyengébbek a kancellár pozíciói otthon, illetve hogy Európa menthetetlenül megosztott az ügyben, miként lehetne rendezni a migrációs válságot. Olaszország, illetve egyes kelet-európai államok el vannak szánva arra, hogy szembeszálljanak Merkel egykor megkérdőjelezhetetlen tekintélyével. A záróközlemény tervezete azt tükrözi, hogy jelentősen megnőtt az olyan, keményvonalas vezetők befolyása, mint Seehofer és Salvini, valamint az osztrák és a magyar kormányfő. Ők mindannyian távol akarják tartani a földrésztől a menekülteket.

A belső ellentéteket tanúsította, hogy hosszas alkudozást követően kiköthetett Máltán egy menekülthajó, de csak azután, hogy nyolc állam megállapodott: átveszi a migránsok rá eső részét. Több érintett politikus is azt hangoztatta, hogy csupán egyszeri alkalomról van szó, ám az olasz belügyminiszter hazája újabb győzelmeként ünnepelte a fejleményt. Németország – hírek szerint Seehofer makacssága folytán kimaradt az egyezségből, mert a belügyi tárca vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy Olaszország és a többi déli állam vegye vissza azokat a migránsokat, akik rajtuk keresztül jutnak el a német határig. Ha Merkel nem tud európai megoldást elérni, akkor vagy az lesz, hogy országa lezárja a határt, és ez dominóhatást indít be a földrészen, vagy pedig menesztenie kell a belügyminisztert, ami új választást, illetve esetleg kisebbségi kormányt jelent. Kauder, a CDU egyik vezetője igen súlyosnak minősítette a német belpolitikai helyzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.