2018. augusztus 3., péntek

ÍGY ÁLL A FIDESZTŐL FÜGGETLEN SAJTÓ SIMICSKA BIRODALMÁNAK MEGSZŰNÉSE UTÁN

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.08.02.


A Simicska birodalom eltűnése után érdemes szétnézni a magyar médiapiacon. Bár Kocsis Máté tegnap este a Fidesz által visszafoglalt Hír Tv-ben azt mondta, hogy nincs kormánypárti médiatúlsúly, ennek most már teljesen egyértelműen az ellenkezője igaz.

Ahhoz, hogy megnézzük, mi a független sajtó helyzete Magyarországon, nem a kritikus vs kormánypárti, és nem is a független vs nem független közéleti sajtó ellentétpárból érdemes kiindulni. Én most ebben a cikkben a Fidesztől független sajtó helyzetét fogom végigvenni, már csak azért is, hogy pontosabb kategóriákat kapjunk.

Szerintem ma a magyar közéleti sajtóban négy csoportra lehet bontani a sajtótermékeket, a Fidesz által irányított sajtótermékekre, az állami pénzekhez jutó sajtótermékekre, az ismeretlen, vagy bizonytalan tulajdonosok által birtokolt sajtótermékekre, és a Fidesztől független sajtótermékekre. Az első és az utolsó minősítés egyértelmű.

Az állami pénzekhez jutó sajtónál, bár sok esetben független sajtótermékekről van szó, de tudhatjuk, ezeknek a termékeknek a léte nagyban függ a kormánypárt akaratától, így nem lehet 100%-osan azt mondani, hogy függetlenek lennének. Míg a bizonytalan hátterű sajtótermékeknél, bár a függetlenség a legtöbb esetben adott, de ez változhat egy új tulajdonossal, vagy a most titokban lévő tulajdonos előlépésével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.