2018. október 8., hétfő

MÉG EGY JEGYBANKI ALAPÍTVÁNYI CÉG: A VÁR ALATTI BARLANG ÉS TITKOS TREZOR FÖLÖTTI ÉPÜLET HASZNOSÍTÁSÁRA


24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2018.10.08.


Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft. néven új cég jött létre a Matolcsy György vezette jegybank alapítványainak környékén.

A név arra utal, annak a Budai Vár területén fekvő épületnek a kialakítására és hasznosítására hozhatták létre a napokban az új céget, amelyet három éve, közel nettó 800 millió forintért vásárolt meg az egyik alapítvány, a – akkori nevén – Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány.

A várbéli épület arról híres, hogy össze van kötve egy nagy barlanggal, amelyet amúgy még a 2. Világháború előtt és alatt a Magyar Nemzeti Bank nagy titokban alakíttatott ki. Az aranykészlet egy részét ott őrizték a világháború alatt és ott vészelte át néhány száz ember a főváros bombázását.

Ezt a romos épületet és az alatta kialakított búvóhelyet, trezort, barlangrendszert vásárolta meg a jegybanki alapítvány. Nagy botrány volt abból, hogy az egyik kiszivárgott átalakítási terv wellnessrészleg (pezsgőfürdő, szauna, uszoda) kialakítására tett javaslatot. Ezt akkor az alapítványok cáfolták. Az eddig ismert hivatalos ígéret szerint oktatási termek, az alapítványnak helyt adó részleg és közösségi tér lesz benne.

Mindenesetre a most létrehozott cég által érintett ingatlantól nincs messze az az épület – ugyancsak az Úri utcában, de a 21. szám alatt – amelyet korábban, 2014-ben vett meg az MNB 1,85 milliárdért, és ennek durván a duplájába, 3,6 milliárd forintba került a felújítása a volt budai városházának. Nemrég adták át – az épület oldalában Zsiday Roy két vendéglátóipari egységet nyithatott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.