2018. november 17., szombat

ELŐVÁLASZTÁS

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.11.17.


Mozgalmas év elé nézünk 2019-ben a politikai életet nézve, hiszen két jelentős választás is lesz. Az év első felében európai parlamenti, a második felében pedig önkormányzati választás lesz. Mindkettő alapvetően átstrukturálhatja a mai politikai mezőnyt, de annak csak az ellenzéki oldalát érintheti. Előzőleg az áprilisi országgyűlési képviselő választás után volt egy olyan változás, ami jelentősen érintette az ellenzéki tábor erőviszonyait és ez bizony alapvetően meghatározhatja a következő évi választások kimenetelét is.

A legnagyobb mozgás a Jobbik párt esetében történt, amelyikből kivált egy csoport és egy önálló pártot hozott létre „Mi hazánk” néven. Ez nyilvánvalóan legyengítette a Jobbikot, jelentősen csökkent a támogatottságuk, ami azt sejteti, hogy a 2019-es év választásai során veszíthet az eddig megszerzett pozícióiból. Ezzel párhuzamosan viszont a Mi hazánk párt szerezhet újabbakat, ami viszont egyáltalán nem biztos, hogy megegyezik azzal, amit a Jobbik veszíteni fog. Tehát nagy valószínűséggel ez a két párt rosszul fog kijönni a szétválással, ami viszont majd a többi párt támogatottságánál jelentkezhet. Az MSZP is sok választót veszített, amit azzal próbált kompenzálni, hogy hosszú távú együttműködési szerződést kötött a Párbeszéd párttal. Ez megítélésem szerint részükről egy nagyon rossz húzás volt, mert semmivel sem növekedett a támogatottságuk, és csupán egy koloncot vettek a nyakukba. Ez utóbbi csak most látszik igazán akkor, amikor a Párbeszéd párt feltételekhez köti az MSZP-nek az EP választáson történő támogatását. Ez nyilvánvaló zsarolás, amit egy alig egyszázalékos párt nem engedhetne meg magának. A választások utáni változások igazán csak a DK szektának kedveztek, mert ez a párt nem csupán megőrizte a választóit, hanem növelni is tudta azok számát. S végül a Momentumpárt most már színt vallott az identitását illetően, de szerintem a lehető legrosszabbat választotta: liberális pártnak tekinti magát. Ez azért volt rossz lépés a részükről, mert ezzel azonnal migránspártinak titulálhatták, ami inkább tekinthető stigmának, mint dicséretnek. A többi ellenzéki törpepárt lényegesen nem szólhat bele a választások kimenetelébe, és az egyes képviselői helyek megszerzésében.

Mindezek a változások egyértelműen a Fidesznek kedveztek, amelyik változatlanul megtartotta a vezető helyét a pártpreferencia listákon és még inkább egyértelmű várományosává válhatott mindkét választás győztesének. Sőt, a jelek szerint a Sargentini-jelentés vitájából származó vélt hátrányok sem jöttek be, mert a párt támogatottsága semmit sem csökkent. Angela Merkel német kancellár háttérbe vonulása pedig azt sejteti, hogy a Fidesz, s vele együtt Orbán Viktor pozíciói nem csupán hazánkban, hanem az Európai Unióban is erősödni fognak, így arra sem lehet számítani, hogy az EPP-ből meneszteni fogják őket. Végeredményben az egész migrációs ügyből leginkább a Fidesz és Orbán Viktor nyert, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sem hazánkban, sem az Európai Unióban nem fog csökkenni a kormánypárt befolyása. Ez utóbbi pedig azt is eredményezheti, hogy kevés esély lesz arra nézve, hogy belátható időn belül a hazai ellenzéknek lesz bármi lehetősége arra nézve, hogy gyengítsék Orbán Viktor pozícióit. Ha valamikor, akkor éppen most lehet azt állítani, hogy Orbán Viktor hosszú időre, akár még további ciklusokra bebiztosította a helyét a miniszterelnöki bársonyszékében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.