2019. január 4., péntek

AHOL A MEZTELENSÉG TERMÉSZETES

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.04.


A finn szauna titkairól lesz a mai posztban szó, természetesen egy, az országban élő magyar szemével. András korábban már írt ide (mi több, ő nyerte a Magyarország 2.0 pályázatot is…), most azonban egy látszólag könnyedebb, valójában élet-halál fontosságú témát boncolgat komoly részletességgel. Ha azt hitted, nem érdekel a szaunázás, akkor olvasd el a posztot és rájössz, milyen szuper dolog. (Egyébként mást ne mondjak, Magyarországon is komoly szubkultúrává nőtte ki magát.)

„A múltkor azt ígértem, hogy egyszer arról is fogok írni, hogy mi nem jó Finnországban, de most nem ez következik. Nem csak azért, mert ez komoly kihívás, hanem azért is, mert most, a fagyos idő beköszöntével nem ennek van itt az ideje, hanem annak, hogy beszélgessünk egy kicsit a szaunáról, erről a szívmelengető finn hagyományról, és arról, hogy milyen különbségek vannak a finn és a magyar szaunázási szokások között.

Miért szaunázzunk?


Egy görög orvos, nem mellesleg az orvostudomány atyja, bizonyos Hippokratész, aki komoly gőzfürdő rajongó volt és alighanem a szaunára is esküdött volna, így vetítette előre a szauna egészségügyi hasznosságát: „Adassék meg nekem a hatalom, hogy lázat idézzek elő, és én meggyógyítok bármilyen betegséget”.

A láz által kiváltott jótékony hatáson – Hippokratész szavaival „tisztító tűzön” – kívül érdemes még megemlíteni a szauna alábbi egészségügyi hatásait is.

Méregtelenítés

Az izzadás méregtelenítéssel jár. Kezeljük a helyén a dolgot; az izzadtság 97-99%-a víz és a többi sem mind méreganyag. Az infraszauna, ami egészen máshogy működik, mint a finn szauna és amiről később lesz még (nagyon kevés) szó, egy kicsit jobban teljesíti ezt a feladatot, itt állítólag jóval magasabb a távozó méreganyagok aránya.

Ez azzal van összefüggésben, hogy amíg a hagyományos szauna kívülről melegít fel, az infraszauna inkább belülről teszi ezt, ő a szaunák mikrohullámú sütője. Szóval elég minimális mértékű, de azért mérhető méregtelenítésről beszélünk. És ha kifejezetten ez a cél – akár a szauna-élmény rovására –, akkor hajrá infrák.

Relax

A stressz lassú gyilkos, és a szauna nem csak arra az időre szabadít meg tőle, amíg odabent ülünk vagy fekszünk, hanem hosszú idővel utána is nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk. A szaunázás meditatív tevékenység, ellazítja az izmokat, megnyugtatja a testet, csakúgy, mint a lelket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.