2019. február 18., hétfő

20 OK, AMI MIATT ÖNNEK IS NAGYON FÁJHAT A MEGÁLLAPODÁS NÉLKÜLI BREXIT

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.02.18.


Mind kevésbé zárható ki annak a lehetősége, hogy a britek megállapodás nélkül lépnek ki az Európai Unióból. Ez sok területen teremt finoman szólva bizonytalan helyzetet, és nemcsak az üzletemberek, de az egyszerű turisták és a kint élő magyarok számára is. Elő az útlevelet, egy kártyafüggetlen telefont: jó tanácsaink 20 pontban.

A brit kormány ugyan ígéretet tett arra, hogy megőrzik jogaikat az Egyesült Királyságban dolgozó uniós polgárok még egy rendezetlen Brexit esetén is, ez azonban távolról sem ennyire egyértelmű. A magyar kormány most készül jogszabályalkotással rendezni a helyzetet – erről Schmitt Pál Péter beszélt a Deloitte konferenciáján, a tanácsadó cég vezetői pedig ezt annak ellenére örömmel konstatálták, hogy a Miniszterelnökség helyettes államtitkára részleteket nem árult el a készülő jogszabályokról.

Rendezendő probléma ugyanis van bőven, aminek egyszerű oka van: az EU-tagságból adódóan számtalan területet nem kétoldalú egyezmények szabályoznak. Amíg ezek – akár változatlan formában – mennek tovább egy no deal Brexitnél is, az uniós szerződések egyik pillanatról a másikra érvényüket vesztik, és az Egyesült Királyság hirtelen harmadik országgá lép elő. Egyelőre az sem világos, hogy ha van megállapodás, akkor később mi fog történni, ám ebben az esetben 2020 végéig minden változatlan lesz, és lesz idő rendezni a kérdéseket.

Megnéztük, hol érdemes készülni változásra, és miért érdemes drukkolni, hogy megszülessen mégis a megállapodás – vagy maradjon el legalább a Brexit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.