2019. február 18., hétfő

MINEK AZ ALAPÍTVÁNYI FORMA ORBÁNÉKNAK?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.02.18.


„Több legyet ütnek egy csapásra Orbánék azzal, hogy amit csak tudnak, kivisznek alapítványi formába, nem csak a pénzre, a lopásra mennek ezzel rá, mellékhaszonként az autonómiák teljes legyilkolását is el akarják érni” – véli Kende Péter jogász, közíró. Úgy látja, hogy nem is nagyon lehet ez ellen mit tenni – ezt az MTA ügye is mutatja. Van egyfajta tehetetlenség, igaz – tette hozzá – a társadalom kiszámíthatatlanul működik. Orbánnal azonban az összes pénzével és hatalmával együtt sem cserélne. A beszélgetés elkészítése után érkezett a hír: a kormány az „MTA-problémát” is alapítvánnyal oldaná meg.

„Abban a pillanatban, hogy átteszik alapítványba, a vagyont kihúzzák az ellenőrzés alól, ’elveszíti a közpénz jellegét’, s hiába tolnak be például a Corvinus esetében tőzsdei részvényeket, ha valaki erre hivatkozva indítana pert információk kiadásáért, a bíróság azt elutasítaná” – szögezte le a Hírklikknek Kende Péter.

Azzal kapcsolatban kerestük, hogy szerinte miért kedvelik annyira kormányzati és jegybanki körökben az alapítványi formát, legyen szó akár egyetemről (Corvinus), akár médiaholdingról (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, Kesma), akár jegybanki alapítványokról. Kende szerint ki lehetne mást találni az információk kiperlésére, hiszen – például a Corvinus esetében – „mégiscsak állami funkciók ellátásáról van szó”, ám az már más kérdés, hogy melyik bírónál állna meg az érvelés, s melyiknél nem.

Orbánék mindent ki akarnak húzni a magánszférába, amivel egyszersmind az autonómiát is meg tudják szüntetni. „Ha ugyanis például egy egyetem nem egyetemi, hanem alapítványi formában működik, akkor már az alapítványokra vonatkozó jogszabályok lesznek érvényesek, nem pedig az egyetemekre évszázadok során kialakult szabályok, amelyeknek legalább annyi hatásuk lehetne, hogy botrány alakul ki, ha ezeket áthágva „szemétségeket művelnek” – szögezte le Kende...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.