2019. február 20., szerda

NÉGYSZERES ÁRON, 16 MILLIÁRD FORINTÉRT ÉPÍTI MEG SZEGED ÚJ USZODÁJÁT A WHB

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: B. KOVÁCS TAMÁS
2019.02.19.


Az eredeti árhoz képest jóval drágábban, 4 milliárd forint helyett 16 milliárdért építi meg Csongrád megye székhelyének új sportuszodáját Tiborcz István üzlettársának a cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen. A négyszeres áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a tervezés, az engedélyeztetés, majd a közbeszerzés lebonyolítása alatt eltelt időben megnövekedtek a költségek. 

A szegediek régi álma válik valóra az új létesítmény felépítésével, hiszen az Újszegedi Sportuszoda az egyetlen olyan hely, ahol kifejezetten sport céljából tudnak úszni a szegediek. Bár alkalmas erre a szintén Újszegeden található Napfényfürdő is, de annak elsődleges funkciója nem ez.

A helyzet tarthatatlanságát mutatja az is, hogy a jelenleg másodosztályú, de szebb napokat is látott helyi férfi vízilabda-csapatnak a sportág európai szövetsége még 2012-ben nem engedélyezte, hogy az Újszegedi Sportuszodában rendezze meg Bajnokok Ligája mérkőzéseit, így Hódmezővásárhelyre kellett átmennie a csapatnak.

Vízilabda Bajnokok Ligája már nincs Szegeden, uszoda azonban minden bizonnyal lesz. Bármi áron.

Az uszoda 2016-ban az eredeti tervek alapján 3,5-4 milliárd forintba került volna. Miután Orbán Viktor miniszterelnök és Szeged polgármestere, Botka László 2017. január 30-án megállapodott az új komplexum felépítéséről, a költségek 7 milliárd forintra nőttek.

A 2018 nyarán megjelent hírek pedig már arról szóltak, hogy a kormány az azévi költségvetésből 4 milliárdot, a 2019-esből pedig 12 milliárd forintot irányoz elő a városnak a munkálatok elvégzésére. Az erről szóló szerződést 2018. július 31-én írták alá.

Az uszoda 13 ezer négyzetméter alapterületű lesz, és mindenben megfelel a nemzetközi szabványoknak. A komplexumban lesz egy 50×25 méteres, 10 pályás versenymedence. Ehhez társul egy 1 169 fős lelátó, egy bemelegítő- és egy melegvizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító, ülőmedence és edzőterem is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.