2019. február 20., szerda

ÍGY KERESNEK A KÉPVISELŐK - ÉS ÍGY HALMOZHATJÁK JOGTALANUL A JUTTATÁSOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.02.20.


Többen nem csak személyautót, de üzemanyagkártyát is kérnek az államtól, amire az Országgyűlésről szóló törvény szerint nem lenne módjuk. A Mentelmi Bizottság hallgat.

A parlamenti képviselők átlagot többszörösen is meghaladó fizetésük mellé többféle nagy összegű juttatásban is részesülhetnek. Ezeket összegezve az mfor.hu azt találta,

több országgyűlési képviselő látszólag jogszabályellenesen halmozza a juttatásokat.

10 olyan képviselőt találtak, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát egyaránt feltüntetett juttatásként vagyonnyilatkozatában. Ezzel a probléma az, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja: "nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult". Az ellentmondásos nyilatkozatot tevők között öt fideszes van (Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt és Völner Pál), két MSZP-s (Harangozó Tamás és Tóth Bertalan), két jobbikos (Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás), valamint a DK-s Gyurcsány Ferenc. Esetükkel kapcsolatban a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző Mentelmi Bizottság egy szót nem volt hajlandó válaszolni a portál megkeresésére.

A parlamenti képviselők fizetése egyébként bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat attól függően, hogy képviselői pozíciójuk mellett vállalnak-e tisztséget frakciókon belül, illetve bizottságokban. A pénz mellé telefonok, laptopok és más elektronikai napi használatú cikkek is járnak, de ha igénylik, kaphatnak még bérelt lakást, bérelt irodát, benzinkártyát és egyes pozíciókhoz autóhasználati jog is jár.
A vagyonnyilatkozatban feltüntetett juttatások összegzése alapján a 199 képviselő körében
- 122-en kértek üzemanyagkártyát;
- 113-an bérelt irodát;
- 72 képviselőnek biztosít az állam bérelt lakást;
- 21 képviselő a betöltött tisztsége alapján személygépjármű használatára jogosult;
- 8 képviselő kéri juttatásként a közösségi közlekedés költségtérítését;
- 3-an pedig tömegközlekedési bérletet kértek az államtól.
Bérletet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály, pénzügyminiszter igényelt.

Üzemanyagkártyát 30 olyan képviselő is igényelt, akinek a tulajdonában nincs autó. Az ellentmondást az oldja fel, hogy ezt egy képviselő kérheti a hozzátartozója tulajdonában lévő autóhoz is, illetve helyi és helyközi bérletet is lehet finanszírozni belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.