2019. március 26., kedd

A BREXIT TELJESSÉGGEL KICSÚSZOTT AZ ELLENŐRZÉS ALÓL

HUPPA
Szerző: Huppa
2019.03.26.


...A brexit Nagy-Britannia számára az első világháború óta legpusztítóbb sokkot jelenti.

Megsemmisít a nyolcvanas évek óta reformok útján elért minden vívmányt, és az unión belül megszerzett befolyást, valamint az Egyesült Királyság Európa hídfőállásaként betöltött szerepét a globalizálódásban.

Amit ebből a leckéből meg kellene tanulni:

1. A demokrácia belülről kifelé hal meg, és legveszélyesebb ellensége a demagógia volt és maradt.

2. Nem Európa mér vereségeket a nemzetekre, hanem a nemzeteken belüli válságok veszélyeztetik Európát – ezért mindenekelőtt a nemzetek széthullására és a demokráciák korrumpálására kell reagálni, amelyet a középosztály destabilizálódása okoz.

3. A brexit gordiuszi csomóját már nem tudja megoldani egy olyan politikai osztály, amely teljesen elvesztette a nemzeti érdek iránti érzékét. Csak maguk a britek tudják kibogozni ezt a végtelen tragédiát, ha visszatérnek a felelősségtudat és a kompromisszumkészség szelleméhez.

4. A többi 27 tagállam teljes joggal igyekszik megakadályozni a rendezetlen brexitet, amely pusztító következményekkel járna, különös tekintettel a májusi európai választásra.

5. A demokráciának egy olyan felkelés ellen kell harcolnia, amilyenre a harmincas évek óta nem volt példa, és ebben a harcban nyilvánvaló hiányosságokat mutat a XXI. század nagy változásait és kockázatainak – a globalizálódás, a digitális forradalom, a túlöregedés, bevándorlás, dzsihadizmus – kérdéseiben. A demagógok még sokkal nagyobb bajt csinálnak, amint azt a britek hanyatlása is mutatja, de az is, hogy Matteo Salvini recesszióba vitte Olaszországot és Kínához közeledik.

6. A brexit-katasztrófának van egy pedagógiai hatása: a brexit-pártiak nem csupán Európában elszigeteltek, hanem kudarcuk Franciaországtól Magyarországig más populistákat is meggyőzött arról, hogy nem szabad kilépniük az Európai Unióból és/vagy az euró-övezetből. Emellett mindenki ki tudja számolni, milyen hatalmas gazdasági, társadalmi, kulturális és politikai ára lenne a gazdasági és társadalmi integrációval való szakításnak.

7. Az Európai Unió szuverenitását és a biztonság felé történő orientálódását dokumentálja az, hogy Európa nemzetei és népei újra a kezükbe vették sorsuk irányítását szemben a Trump vezette Egyesült Államokból kiinduló gazdasági fenyegetésekkel, a kínai innovációval, és a putyini Oroszország véleménymanipulációjával. A brexit tökéletes példa arra a prófétai figyelmeztetésre, amelyet Winston Churchill intézett a népéhez a háború idején:

„Bármilyen bátornak és merésznek, félelem nélkülinek és szelídíthetetlennek mutatkozott az Armageddon közepette a brit oroszlán, most egy mezei nyúl is ki tudja űzni korábbi dicsőségéből”.

Amikor a demagógok nyúllá degradálják a briteket, csak akkor marad fenn a szabadság, ha az európaiak oroszlánná változnak – írta a szerző...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.