2019. március 20., szerda

ORBÁN A CEU ÜGYÉBEN IS KAPITULÁLT, ANNYIRA ÉG A HÁZ SZÁMÁRA A NÉPPÁRTBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.20.


- Teljesen nyitott, hogy miként határoz a Fidesz tagsága ügyében az EPP ma délutáni elnökségi ülése 

- A konzervatívok vezetése szokásához híven se hideg, se meleg kompromisszumot szeretne, azaz egy időre felfüggesztené a magyar kormánypárt tagsági jogait

- A Fidesz már európai szintre emelte az arcátlanságot, olyannyira, hogy a CDU egyik magas rangú politikusa nemrégiben felállta a tárgyaló asztaltól, miután magyar partnere sértegette

EUObserver

A Fidesz túl messzire ment, ezért legfőbb ideje kizárni az Európai Néppártból. Ezzel a hivatalos felhívással fordult a finn Nemzeti Koalíciós Párt, illetve a Svéd Mérsékeltek vezetője a többi tagpárhoz, közvetlenül a magyar tagság ügyében összehívott EPP elnökségi ülés előtt. Orpo és Kristersson úgy ítéli meg, hogy állást kell foglalnia a közös értékekről. Márpedig, mint írják, ha egy párt, ez esetben a magyar, módszeresen szembemegy a közös eszményekkel, akkor az többé nem tartozik a kereszténydemokráciához. És ezt pontosan alátámasztják a Magyarországon tapasztalható demokráciaellenes fejlemények, teszik hozzá. A két politikus számára az unióellenes hadjárat volt az utolsó csepp a pohárban. Ezért támogatják a jogállami eljárást az Orbán-kormány ellen.

Próbáltak ugyan párbeszédet kezdeni a Fidesszel, de hiába. Ám mint rámutatnak, teljesen felesleges tárgyalásokkal próbálkozni, ha egy párt módszeresen megsérti a demokrácia és a jogállam elveit. Ez nem azt jelenti, hogy bezárják az ajtót Magyarország előtt, de úgy döntöttek, hogy közlik Orbánnal és pártjával: kívül tágasabb. Annál is inkább, mert a szabályokra épülő rendszert veszély fenyegeti mind az EU-n belül, mind azon kívül. Azon kívül az unióban egységre van szükség, mert a szervezet csak akkor tud beleszólni a világpolitikába. Ezért a két párt vezető szerepet vállal annak eldöntésében, mi legyen a magyar tagpárttal az EPP-ben.

Egyben felhívnak más pártcsaládokat, hogy ők se tűrjék a nacionalizmust és a populizmust. Ezért sürgetik a szociáldemokratákat, hogy vessenek véget a jogállam lerombolásának Romániában. De itt minden esetben olyan európai gondról van szó, amely közös megoldást igényel. Mert nem szabad átengedni az integrációt a populistáknak. Ugyanis a tét a demokrácia és a jogállam.

Yahoo/Reuters

A német kereszténydemokraták egyik illetékese szerint minden jel arra utal, hogy a Fidesz szakítani kíván a Néppárttal. Andreas Nick, aki a párt részéről a magyar ügyek felelőse a Bundestagban, ezt megtoldotta azzal, hogy úgy néz ki, mintha a magyar fél azért imádkozna, hogy tegyék ki a pártcsaládból. Elmesélte, hogy volt olyan egyeztetése, amelyen a magyar partnere azt kérdezte tőle, vajon ő is kapott-e pénzt Sorostól, mivel a német politikus támogatásáról biztosította a Közép-Európai Egyetemet. Az ezek után persze ajtót mutatott a magyar illetékesnek.

A Néppárt alapvető döntésre készül az ügyben, mi legyen a Fidesszel, miután azt tekintélyelvűséggel vádolják. Azaz eljuthat a végkifejlethez az évek óta tartó vita a populista, bevándorlás-ellenes Orbán, illetve az EU-barát tagpártok között. A tét igen nagy mindkét oldal számára. Ha nem számíthat többé a 12 magyar EP-képviselőre, akkor a konzervatív pártcsalád elveszítheti Strasbourgban a legerősebb frakció státuszát. Orbánnak viszont azzal kell szembenéznie, hogy jelenleg a legfontosabb európai erők asztalánál ülhet és ez olyan tekintélyt kölcsönöz neki, amilyet egyetlen más populista sem élvez a földrészen.

A CDU sokáig próbálta megőrizni a jó viszonyt a Fidesszel, még akkor is, amikor jogvédő csoportok etnikai gyűlölet keltésével, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének megszegésével vádolták meg a magyar kormányt. A bili azonban a legújabb plakátok, valamint a CEU elleni kampány miatt borult ki. Ám úgy látszik, hogy Orbán szintén felülvizsgálja eddigi álláspontját. De az is lehet, hogy a Néppárt nem vall színt és csupán felfüggeszti a magyarok tagságát.

A legnagyobb veszéllyel azonban Weber néz szembe, mert ha nem sikerül a közvetítés, akkor az sokat árthat tervének, hogy ő legyen a Bizottság következő elnöke. A zöldek EP-frakcióvezetője úgy fogalmaz, hogy Orbán aláásta a sajtószabadságot, távozásra kényszerítette a CEU-t és civil szervezeteket zaklat. Ezek után nem lehet Weberre bízni az unió legfontosabb tisztségét, ha továbbra is védelmezi a magyar kormányfőt, hangsúlyozta Ska Keller.

Der Standard

Orbán Viktor afelé kacsintgat, hogy kilépjen a konzervatív pártcsaládból. A jelek szerint az utolsó pillanatban sem hajlandó engedni, sőt, a magyar sajtó immár leplezetlenül kelti a hangulatot az EU ellen. A politikus, aki felszólal Brüsszelben, hatalmas nyomás alatt áll. Ugyanis nem szeretné, ha kitennék a szűrét, mert a tagság védelmet nyújt számára európai szinten, továbbá arról a frakcióról van szó, amelyhez a CDU-CSU is tartozik. Miközben populista tettei és nézetei, továbbá Putyin-barátsága miatt Orbán inkább az FPÖ-höz, az AfD-hez, a Ligához és a Le Pen-féle RN-hez áll közel. Fél szívvel már bocsánatot kért és eltűntek az utcákról a nehezményezett hirdetések, de a CEU ügye kemény dió.

Elvileg elintézhetné, hogy az amerikai diplomát adó képzés Budapesten maradjon, csak éppen nem valószínű, hogy ezt meglépi. Mert különben sokat vesztene tekintélyéből, miután részben antiszemita összeesküvés elméletre építve hatalmas ellenségképet gyártott Soros alakja köré. Ezért inkább afelé tereli a híveit, hogy nem hoz semmit, ha a Fidesz az EPP tagja marad. Lásd Gulyás Gergely hétfői nyilatkozatát. A hatalom közeli média pedig egyenesen kívánatosnak állítja be a kiválást. A hangnem sokat elárul abból, mennyire komolyan gondolta a Orbán a bocsánatkérést a „hasznos idiótázás” miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.