2019. március 26., kedd

ORBÁNNAL AZ OLDALÁN AZ EU ELLEN AKAR HADBA SZÁLLNI SALVINI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.26.


- Európa példát akar statuálni a populistáknak a Brexittel, de félő, hogy éppen őket erősíti meg 

- Orbán annyira gátlástalan ragaszkodik a hatalomhoz, hogy még saját korábbi szövetségesét és jó barátját is megpróbálja felhasználni saját céljai érdekében

- Fukuyama szerint Kína még sok bajt okozhat, de nagy bajba kerülhet, ha összeomlik a gazdasága és igazából a Selyemút-program is zsákutca

Daily Telegraph

Immár Európa ellen készül az olasz Liga elnöke, miután pártja odahaza elhódította a baloldal egyik hagyományos bástyáját egy regionális választáson. Ez gyors egymásutánban már az 5. hasonló győzelem a szélsőjobb számára, amely ezúttal 42 %-ot szerzett, azaz megháromszorozta voksai számát a tavalyi parlamenti választásokhoz képest. A koalíciós partner 5 Csillag csupán 33 %-ig jutott, vagyis 20 %-ot vesztett a múlt évhez képest. Ily módon várhatóan csak még tovább éleződnek az ellentétek a két szövetséges között, az olasz sajtó már arról cikkezik, hogy az év végére alighanem összeomlik a kormány.

Salvini a törvény és rend jelszavával, illetve azzal nyert, hogy lezárja a kikötőket a migránsok előtt. Választási beszédeiben többször is Mussolinire és egy amerikai fasisztára hivatkozott, ami felveti a veszélyét, hogy még jobban csúszik a szélsőjobb felé. Az eredmény láttán azt jósolja, hogy baloldal Európában is visszaszorul. Mint emlékezetes, januárban már új tavaszt hirdetett a földrészen a nacionalista és populista pártok együttműködése alapján. Tehát minden készen áll a májusi erőpróbára, az egyik oldalon olyan figurákkal, mint Orbán és Salvini. Velük szemben Macron és Merkel áll.

FT

A lap szerint mind a hat nagy uniós tagállam belső megosztottsággal küszködik, vagyis a Brexit csupán egy nagyobb európai problémakör része, és a szombati londoni tüntetés után fel van adva az EU-nak a lecke. Hiszen egy millióan demonstráltak a tagság mellett és most Brüsszel törheti a fejét, hogy mitévő legyen. Támogassa-e a bennmaradás híveit, vagy netán visszaütne egy ilyen lépés. A válasz nem könnyű, ráadásul a döntés az egész kontinens jövőjét érinti majd.

Nagy-Britanniát végletesen megosztja a kérdés, bár alighanem most már a kilépés támogatói kerekednek fölül. De nagyok az ellentétek Franciaországon belül is, lásd a sárga mellényeseket, Spanyolországban – Katalónia miatt, de ugyanezt tapasztalni a németeknél, olaszoknál és a lengyeleknél is. És az események könnyen átcsaphatnak más államokra is, alapvetően megváltoztatva az ottani politikai hangulatot. Hiszen a Brexitre is kihatott négy éve a német menekültválság. Most pedig a brit kilépés bizonyosan hatással lesz egész Európára, miközben az nem éppen stabil jelenleg.

Máris nacionalista-populista kormányok vannak hatalmon Olaszországban, Magyarországon és Lengyelországban, az osztrákoknál pedig a kisebbségi erőt adják a kormányban. A szélsőjobb jól szerepelt mostanában a franciáknál, németeknél, hollandoknál, továbbá előretör a spanyoloknál. De a legjobban feltehetőleg a britek szenvedik meg a válást, hiszen felborult a jogrend és súlyos megrázkódtatás éri a gazdaságot, ami megrendíti a stabilitást. A válság láttán az európai összefogás képviselőinek fel kell tenniük a kérdést: megéri-e elengedni Nagy-Britanniát, mégpedig abban a reményben, hogy ily módon másutt is lejáratják a nacionalista és illiberális erőket. Ha ugyanis a szigetország rendezetlenül távozik, az csak tovább fokozza az EU bajait és így mindenütt a populisták kezére játszik.

Der Standard

Paul Lendvai különösnek találja, hogy a kormánypárti magyar sajtó napok óta nem csupán taktikai győzelemként ünnepli a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését, hanem úgy állítja be, hogy ily módon sikerült megmenteni az EPP konzervatív jellegét a választások előtt. Az egész helyzet arra emlékezteti, amit egykor egy lengyel komikus mondott, hogy ti. létezik a hazugság ideális világa, amiben minden igaz. Az alaphangot Orbán adta meg az egy héttel ezelőtti brüsszeli sajtóértekezleten, és azóta beszédek és interjúk sora erősített rá. A mondandó az, hogy a pártcsaládnak kell átalakulnia, nem pedig a Fidesznek kell igazodnia a kereszténydemokraták értékeihez. Párhuzamot találnak az egykori Schüssel-kabinettel, amely az ezredfordulón hasonló viszályba keveredett az EU-val, miután összeállt a Haider-féle szélsőjobbal. Akkor is kineveztek egy háromtagú bölcsek tanácsát, amely azután a szankciók feloldását javasolta.

Orbán most kitalálta az „osztrák forgatókönyvet”, csakhogy a leglényegesebb különbség az az egykori helyzethez képest, hogy annak idején a leendő osztrák kormány kapott figyelmeztetést. Viszont a jelenlegi magyar rezsim az utóbbi 8 évben teljes mértékben kiforgatta sarkaiból a liberális demokrácia alkotmányos alapjait, a jogállamot és a pluralizmust. Továbbá létrehozta a konszolidált kleptokráciát. A magyar hatalmi gépezet a hajánál fogva ráncigál elő bármiféle hasonlóságot a 2000-es Ausztria, illetve a mai Magyarország között. Itt többről van szó, mint cinikus és erkölcsileg megengedhetetlen manipulációról. Felháborító és szégyenletes módon meghamisítja annak a Schüsselnek az egész munkásságát, aki tagja a jelenlegi hármas vizsgáló testületnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.