2019. április 24., szerda

ORBÁN, A „BAJKEVERŐ” - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.04.24.


Gátat kell vetni a populista áradatnak - mondják Szlovéniában, közben Észtországban erősödnek az euroszkeptikusok. Trump volt tanácsadója Európában turnézik. Nemzetközi lapszemle.

A New York Times közli az AP amerikai hírügynökség interjúját Marjan Sareccel, Szlovénia liberális miniszterelnökével, aki szerint Európának most új, hatékonyabb vezetésre van szüksége ahhoz, hogy gátat vessenek a populista áradatnak, illetve Oroszország és Kína növekvő befolyásának. A főáramlatokhoz tartozó politikusok és pártok ebben kudarcot vallottak, a jobboldali populisták teret nyernek, mert a mérsékeltek nem hangsúlyozzák elég erőteljesen az álláspontjukat – vélekedett a politikus. Az AP megjegyzi: Sarec pártja ellen a májusi európai parlamenti választáson annak a Janez Jansa volt szlovén kormányfőnek a pártja intéz kihívást, aki – idézem – a bajkeverő magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szövetségese. A tavalyi parlamenti választáson Jansa pártja kapta a legtöbb voksot, de Sarecnek sikerült maga köré gyűjtenie olyan balközép pártokat, amelyek segítségével kisebbségi kormányt tudott alakítani, kihagyva abból a populistákat.

Már Észtországban is megjelent a populista szellem

Az észt államfő elfogadta olyan összetételű kormány megalakítását, amelyben keményvonalas nacionalista párt is helyet kap, és ezzel újabb európai uniós tagállamban tettek szert befolyásra az euroszkeptikus erők – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. A tudósítás szerint egyre keményebbek a frontvonalak a kontinensen a mélyebb európai integráció hívei és a brüsszeli felügyelet csökkentéséért küzdők között, és a populista vezérek Olaszországtól Finnországig fel akarják forgatni az állapotokat a közelgő EP-választáson. Az EKRE-ként rövidített elnevezésű, bevándorlásellenes észt párt a lengyel és a magyar kormány útját kívánja járnia Bloomberg szerint. Kersti Kaljulaid köztársasági elnök tegnap bejelentette: ki fogja nevezni Juri Ratas miniszterelnök hárompárti új kormányát, aki azzal okozott megdöbbenést, hogy sutba dobta ígéretét, miszerint mellőzni fogja az EKRE bevonását a koalícióba. A hárompárti megállapodást ugyan nem irányoz elő változtatást az észt EU- és NATO-tagsággal kapcsolatos politikában, ám ezentúl az EKRE gyakorolja az ellenőrzést az állami pénzügyek és a rendőrség felett, valamint befolyással lesz a bevándorlási politikára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.