2019. május 25., szombat

MÁJUS 26. TÉTJEI

MÉRCE
Szerző: DOROSZ DÁVID
2019.05.25.


Most vasárnap európai parlamenti választások lesznek. A hazai eredmény lefutott: a Fidesz nagy győzelmet fog aratni, elviszi a 21 mandátum többségét. De sem Magyarország, sem Európa jövője szempontjából nem mindegy, hogy ebből mi és hogyan következik a jövő héttől.

Kicsivel több mint egy éve arról írtam cikket a közelgő parlamenti választások kapcsán, hogy az egyetlen érdemi kérdés nem a Fidesz győzelme, hanem, hogy meglesz-e Orbán Viktornak újra a kétharmad. Mert ha igen, akkor már kevés dolog állja majd a miniszterelnök útját a következő évtizedekben. Meglett, és ennek következtében az politikai helyzet sok szempontból bőven rosszabb mint egy éve.

De még mindig nem reménytelen: a most vasárnap arról szól, hogy ez a kicsike remény még életben tud-e maradni.
Hazai tétek

A most vasárnapi eredmények kapcsán nem az a lényeg, hogy pontosan hogyan fognak alakulni az ellenzéki mandátumszámok, hanem hogy hogyan fognak az összességében erős Fidesz-győzelemre az ellenzéki oldal szereplői és főleg szavazói reagálni. Mert ne felejtsük, közel 5 hónap múlva önkormányzati választások.

Az októberi választásokkal kapcsolatban pedig egy nagyon erős lélektani hangulat kezd kialakulni: sok politika iránt még érdeklődő szavazó úgy tekint az önkormányzati megmérettetésre és azon belül is a budapesti és nagyvárosi eredményekre, mint az utolsó esélyre, hogy a Fidesz több évtizedes hatalmi bebetonozodását megakadályozzák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.