2019. június 30., vasárnap

TGM: A VÍZBEFOJTÓK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.06.29.


Itt a Mércén Dobsi Viktória kiváló és informatív cikkében leírta, hogy a fedélzetén 42 utassal a tengeren bolyongó Sea Watch 3 hajó végül kikötött Lampedusában, a hajó bátor kapitányát, a német Carola Racketét letartóztatták.

Elkezdődtek a nemzetközi tiltakozások is. A taz-ból tudom, hogy tiltakozott a Németországi Evangélikus Egyház, a Corriere della sera írja, hogy tiltakozott a francia és a német külügyminiszter (leszögezik, hogy Salvini – a neofasiszta olasz belügyminiszter, az ország de facto vezetője – megsérti a tengerjogot, ami bűncselekmény); az olaszországi politikusok jó része is tiltakozik, Roberto Saviano, a Gomorra és a ZéróZéróZéró szerzője meg azt mondja, „Grazie, Carola!” a La Repubblica szerint stb., stb., szóval a szokásos.

Én is megírom szokásos cikkemet (vö. pl. evvel és evvel), mire a magyarországi szélsőjobboldali szennysajtó megírja, hogy elmebeteg vagyok, s evvel a dolog el van intézve.

Semmi szükség rá, hogy megismételjük azt, ami nyilvánvaló, azt, ami minden kétségen fölül áll.

Ezek – Salvini és társai – az emberiség ellenségei.

(A magyarországi menekültügyi intézmények kivégzéséről ld. Nagy Boldizsár alapos és – a szó minden értelmében – kimerítő esszéjét: „A magyar menekültügy harminc éve. Sírbeszéd”, Élet és Irodalom, LXIII/26, 2019. június 28.) Semmiféle magyarázat nem elfogadható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.