2019. június 30., vasárnap

AMIKOR BEÜT A HORRORMELEG


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.06.30.


Fél Európa a hőséget próbálja túlélni ezekben a napokban, mert persze nyár van, nyáron meg meleg, de azért a 40 C magassága azért erős túlzásnak tűnik. Abba már jobb nem belegondolni, mi lehet ott, ahol ezt még megtolja egy brutális páratartalom – mint például Isztambulban.

Még azoknak is, akik szeretik a meleget kissé elegük lehet az elmúlt napokban. Mit szóljanak akkor Isztambulban, ahol ehhez nem túl barátságos páratartalom is társul. Hogy mit szólnak, az kiderül CyberMacs írásából.

„Persze nem panaszkodunk, hiszen pont erről szól a Mediterrán, nem?

Meleg, pálmafa, tengerpart, az ember ölébe hullik a narancs, stb… Nem így képzeljük el??

Lehet, hogy mi így képzeljük, de a tervező asztalnál egészen biztosan másképpen gondolták.

A pálmafa mindjárt kilőve. A pálmafának ugyanis nem ez a természetes felbukkanási helye. Az sokkal-sokkal délebbre van.

A narancs és a citrom már közelebbi, de azért ők se igazán szeretik az olyan helyet, mint Isztambul. Ők inkább az Égei-tenger partját, és a déli – szintén tengerparti vidéket kedvelik. (…)

Pedig egykor Isztambul környéke (immár belváros) híres volt a gyümölcsfáiról. Leginkább természetesen az olyan alap gyümölcsök, mint az alma, körte, cseresznye, füge, de az olyan igazán kedvelt, mint az eperfa is bőségesen üldögélt az isztambuli dombokon. (…)

Na de beszéljünk inkább a tengerről! Az ugyanis tényleg van Isztambulban! Mindjárt kettő is! Sőt, ha a Boszporuszt is tengernek vesszük, akkor három is. És miért ne vennénk tengernek? Van benne só, hal, úszó műanyag darabok, minden olyan, amitől a tenger tenger lesz.

Csakhogy ez nem feltétlenül olyan tenger, amiben úszni is lehet! Bár az az időszak már elmúlt (remélhetőleg), amikor az ipari szennyvizet simán, tisztítatlanul engedték bele a folyókba, tengerekbe. Amikor már 20 perc fürdőzés is elég volt arra, hogy az embernek 6 keze nőjön…

Ma már azért figyelnek arra, hogy a víz tiszta legyen. Papíron legalábbis mindenképpen. De még ettől bekerülhet ez-az a vízbe. Mégiscsak egy húszmilliós városról beszélünk.

Ráadásul a vízbekerülős dolgoknak egészen komoly hagyománya van. Nevezhetjük folklórnak! Amikor is a folklór részvevői kiválasztják az egyik ismerősüket, majd belerakják egy kiválasztott zsákba (folklór alapkellék!), és egy kiválasztott helyen meg időben bedobják a tengerbe.

Utána jöhetett a zene, a tánc, és a dínóm-dánom. (...)

Dög meleg van.

És ezzel előjön a tengernek egy nem látható, de annál inkább érezhető volta: a víz párolog. Ahol pedig sok víz van (a tengerek pedig ilyenek), ott sok víz tud párologni.

Ilyen jó időben pedig, amikor a nap korán reggel tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről a halásznak csónakjára, igencsak magas páratartalommal lehet számolni. Az okosok ki is számolták, hogy reggel 9 óra fele már túllépjük a 85%-os relatív páratartalmat. (...)

Szerencsére estére 25 fokra lehűl a levegő. Ez pedig már igazán kellemes! Mehetünk ki az utcára bulizni, amit amúgy a törökök nagyon is kedvelne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.