2019. augusztus 1., csütörtök

BAJBAN VAN-E PUTYIN?

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS
2019.07.31.


Bármely vezető megirigyelhetné a támogatottsági mutatóit, nálunk mégis érte aggódnak.

Az oroszok több mint harmada nem akarná Putyint elnöknek 2024 után – terjed az interneten a szlovákiai bejegyzésű, BUMM nevű, magyar nyelvű híroldal közlése. A címszerkesztő mintegy azt sugallja: az orosz elnök nagy bajban van.

Nyilván, van baja elég Vlagyimir Vlagyimirovicsnak. De hogy ettől fájna a feje, kétlem. Most például a hadsereg jelentékeny hányadát kellett mozgósítania az irdatlan méretű, ember nem járta szibérai ősrengetegben tomboló, hovatovább a bolygó egészének légkörét visszafordíthatatlan kárral fenyegető tűz további terjedése ellen. A tűzhenger olykor füstködbe borítja a több száz, ha nem ezer kilométerekre lévő településeket, köztük százezres nagyvárosokat. A védekezés koordinálására július 31-én Krasznojarszkba érkezett Medvegyev miniszterelnök. Ugyanakkor, a tűztengertől délebbre, a hatalmas Irkutszki területen az özönvízszerű esőzések miatt, falvakat, városrészeket elsodró, hatalmas áradások ellen és a károk felszámolásáért folyik a küzdelem, többek között szintén katonai alakulatok bevetésével. Ehhez tizenkét nappal ezelőtt Putyin a védekezés központjában, Bratszkban adott utasításokat. És ez korántsem a legnagyobb kihívása most a Kreml vezetőjének…

De miért is teszem szóvá az internetes terjedő, egy közvélemény-kutatáshoz kapcsolódó csúsztatást?

Mert az ehhez hasonló, megtévesztésre alkalmas közlések szinte minden témában elárasztják a népszerű közösségi oldalakat.

Céljuk a kattintás-szám növelése. Bár, ha meggondolom, hogy sokaknak eszébe sem jut megnyitni a félrevezető cím alatt megbúvó cikket, akkor a fő cél elérése, tehát a kattintgatás szaporításának elérése is kérdéses. Viszont annál inkább alkalmasak az ilyen hírek a félre informálásra, a tárgykörről az olvasók tömegeiben hamis kép kialakítására. Ráadásul nem egyszer tapasztalom, hogy egy-két nappal később, esetleg még inkább hangulatkeltő tálalásban kerülnek be a fals információk a tömegmédiumokba.

Még az én, az átlagnál igényesebb Facebook-partnereim esetében is észlelem olykor, hogy csupán a cím, esetleg a rövid összefoglaló alapján kezdik kommentálni a szövegeimet. Ennek során olyat is számon kérnek rajtam, ami egyébként benne van a teljes cikkben. Nem egyszer bonyolódnak kínosan téves következtetésbe, amit elkerülhettek volna az egész írást megismerésével. Nem is fogom megérteni sosem, miért kezd el véleményezni egy szöveget valaki egy részlet alapján…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.