2019. augusztus 1., csütörtök

FINNORSZÁG AZ ÚJ ELLENSÉG – ORBÁN NEM ÁLL LE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.08.01.


Tusványos még a finn politikában is kiverte a biztosítékot. A Szerbiába átengedett fegyverszállítmány szintén aggályos. A Gyárfás-ügy is látótérbe került a nemzetközi sajtóban.

Rendben megérkezett a 10 orosz páncélos jármű Magyarországon keresztül Szerbiába, amiért háláját fejezte ki Aleksandar Vucic elnök orosz kollégájának – számol be nemcsak erről, hanem az ügy botrányos hátteréről is a Voice of America. Ugyanis Románia tartva magát a krími annektálás miatt Oroszországra kivetett uniós és NATO-szankciókhoz, nem volt hajlandó átengedni területén az orosz katonai szállítmányt Szerbiának. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a kormányinfón azt állította, hogy polgári teherszállító gépeken küldte a szállítmányt Moszkva, nem katonai jelzésű gépen, ezért engedélyre ilyen tekintetben nem volt szükség. Természetesen az orosz fél jelezte a civil szállítmányt, a szokásos protokollnak megfelelően, de épp ezért nem volt szükség annak jóváhagyására. Az amerikai beszámoló szerint Vucic elnök megbotránkozását fejezte ki, amiért Románia megtagadta a kérését. Hozzátette azt is a Voice of America kérdésére, hogy a szállítás menedzselése - az ország belügye.
A NATO és az EU óvatos

Az Európai Unió egyik szóvivője szűkszavúan nyilatkozott, amikor arról kérdezték, felelősségre vonják-e Magyarországot a szabálytalanságért: a szankciók betartása minden egyes állam saját felelőssége. A NATO-központban sem voltak hajlandóak annál többet mondani, minthogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete teljes mértékben tiszteletben tartja a tagországok szuverenitását, majd felsorolta mindazokat a közös katonai műveleteket, amelyek Szerbia NATO iránti elkötelezettségét megkérdőjelezhetetlenül bizonyítják. Ugyanakkor számos szakértő azzal érvel, hogy a szerbek orosz üzelmei a régió biztonságának egységét bonthatják meg. Az amerikai külügyminisztérium nem reagált a Voice of America megkeresésére. A témát a brüsszeli Politico is feldolgozta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.