2019. augusztus 18., vasárnap

ORBÁN MA VAJON BEENGEDNÉ-E AZ NDK-S MENEKÜLTEKET?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.17.


Angela Merkel augusztusban azért látogat Sopronba, hogy köszönetet mondjon Magyarországnak az NDK-s menekültek befogadásáért, és az osztrák határ megnyitásáért. Mindezt egy olyan magyar kormány regnálása idején, amely a menekültek előtt légmentesen lezárta a határt, nem engedi be őket az Európai Unióba, hanem éhezteti őket a határon. 2015-ben, a szíriai menekültválság csúcsán Orbán megpróbálta a Keleti-pályaudvaron csapdába ejtett menekülteket a továbbjutástól elzárni, velük összetűzést kiprovokálni, hogy menekültellenes hangulatot korbácsoljon fel. A menekültek viszont elindultak gyalog az osztrák határ felé, és ezzel keresztülhúzták Orbán számítását. Az út mellett pedig az NDK-s menekültekkel szembeni spontán reakciókra emlékeztető szolidaritást mutatott akkor még a magyar nép.

Orbán gyűlöletpropagandája miatt azóta ez a rokonszenv, segítőkészség és a menekültekkel szembeni nyitottság minimálisra zsugorodott. Merkel most egy olyan országnak mond köszönetet, amely cseppet sem szolidáris a menekültekkel szemben, és Orbán idegengyűlölő nacionalista rendszere minden bizonnyal elutasítaná az akkori NDK-s menekülteket. Magyarország akkor még a jobbik arcát mutatta, Németh Miklós kormánya, Horn Gyula külügyminiszter aktív közreműködésével befogadta az NDK-s menekülteket, akik nem voltak hajlandók visszatérni a kommunista diktatúrába, majd meg is nyitotta előttük a határt, hogy átjussanak a szabad világba. Ma ezt Orbán elutasítja a mostani menekültektől, még az élelmet is megvonja azoktól, akik szabályos és törvényes menekültkérelmet adnak be az Európai Unióba.

Ezért érdekes Merkel látogatása, aki szóvívője útján kiemelte, hogy a vizit nem Orbán és rendszere elismerése, méltánylása, vagy közös értékek elismerése, mert ilyenek nem nagyon vannak. Különösen azon a területen, amiért Merkel Magyarországra érkezik. Merkel az akkori Magyarországnak mond köszönetet, látogatása az akkori szocialista (sőt: kommunista) politikus tisztességét és érdemeit ismeri el, amelyek homlokegyenest ellentétesek Orbánnal és az általa uszított Magyarország jelentős részével. A magyar emberek akkor megindultak a kelet-németeken, enni adtak nekik, szolidárisak voltak velük, befogadták őket, a kormány gondoskodott arról, hogy segélyszervezetek gondoskodjanak róluk, végül pedig nem állták útjukat, hogy a zsarnokságból a szabadságba juthassanak. Ezt ma Orbántól nem kapnák meg. Erről kellene Merkel beszédének szólnia. S a két Magyarországról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.