2019. augusztus 12., hétfő

TELJESÜLT A KORMÁNY NAGY TERVE - HA TÚLLŐNEK A CÉLON, AKKOR SEM MEHETNEK BIZTOSRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.12.


Június végéig éppen 800 milliárd forinttal sikerült növelni a lakosság kezében lévő állampapírok állományát, ahogy azt korábban a kormányzat megálmodta – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. A nagy siker a Magyar Állampapír Plusznak köszönhető, bár nem mindenki járt jól a vásárlással.

Június végére 6572 milliárd forinttal nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány a december végi 5778 milliárd forintról. A 794 milliárd forintos növekmény gyakorlatilag megfelel annak a kívánságnak, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a kormány fogalmazott meg az év végén, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal nőjön a lakosság kezében lévő állampapírok összege. Eza tervezett 998 milliárd forintos nettó kibocsátás 80 százaléka.

A siker a júniusban indított szuperállampapírnak, a Magyar Állampapír Plusznak köszönhető. Ebből csak júniusban 882 milliárd forintnyi, múlt hétfőig pedig összesen 1500 milliárd fogyott. (A nettó lakossági állampapír-állomány növekedése 678 milliárd forint volt júniusban.) Az persze már korábban kiderült, hogy azt az ábrándot nem sikerült megvalósítani, hogy a parlagon heverő készpénzből vásároljon a lakosság, hiszen a készpénzállomány múlt hónapban ismét csúcsot döntött. A számokból már korábban is jól látszott, hogy az emberek főleg más megtakarításaikat csoportosították át.

Az MNB már a júliusi értékesítéseket is figyelembe véve arra jutott, hogy a legtöbb pénz a MÁP+-ra más állampapírok visszaváltásából származott, de júliusban már valamennyi készpénz is vándorolhatott ide...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.