2019. augusztus 12., hétfő

KORRUPCIÓ AMERIKÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Steve
2019.08.12.


Milyennek látszik a magyarországi korrupció Észak-Amerikából nézve? Vajon Kanadában és az Egyesült Államokban is van-e és ha igen, akkor milyen természetű? Ezen elmélkedett el a már több évtizede Kanadában élő Steve (korábbi írását itt olvashatjátok).

„Érdekes vitám volt nemrég egy barátommal. Kanadai magyar, manapság a telet Magyarországon tölti, budapesti öröklakásán.

Az egészségügy jött szóba, és hogy érdemes-e a magunk fajtának, itt Kanadában élő magyarnak, nyugdíjasan, visszaköltözni, huzamosabb időre, vagy végleg.

Korrupció a magyar egészségügyben

Mondta, a kórházak és a betegellátás, nem az orvosok képzettségéről beszélt, távol van attól, amihez mi itt Kanadában hozzászoktunk. És persze van a hálapénz, ami itt egy ismeretlen fogalom.

Hallottam, nem tudom, hogy igaz-e, hogy volt egy javaslat, ami a hálapénzt lett volna hivatva megszüntetni. A hálapénzről lemondó orvosok kaptak volna fizetésemelést, és egy kokárdával jelezték volna, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak, de a magyar orvosegylet ezt a javaslatot elutasította.

Említettem barátomnak, hogy az otthoni állítólag nagymértékű korrupció zavarna engem, ugyan, mint nyugdíjas az egészségügyön kívül, talán ritkán találkoznék evvel.

A politika befolyásolása Észak-Amerikában

Mondtam neki itt (nyugaton) a korrupció kevesebb. Meglepődtem, amikor rám támadt, hogy itt, Észak-Amerikában is dúl a korrupció! Vak vagyok, hogy nem látom? Kiderült, ő a pénz befolyására gondolt, politikai szinten, nem arra, hogy a gazdasági tranzakciókban embereket lefizetnek. Mert az itt tagadhatatlanul ritka.

Nem, ő arra gondolt, hogy a politikai adományok, a pénz, rendkívül fontos tényező a választásoknál, és hogy a pénzbeli támogatásokért, az adakozók, (a lobbik és privát személyek), befolyásolni képesek a hatalomra kerülőket, és ezáltal a választók, a kisemberek érdekei, nem annyira érvényesülnek. Van ebben igazság.

Mondtam neki, hogy ne vitázzunk, ez sajnálatosan létezik, de én ezt nem hívnám korrupciónak, hanem politikai befolyásnak.

Utánanéztem, mi is a korrupció? A Wiki definíció azt mondja, hogy: „corruption is the abuse of official power or position to acquire a personal benefit”. Magyarul, a korrupció a hivatalos hatalom vagy pozíció helytelen használata, személyi előnyök érdekében.

Információként, a World Transparency Index korrupciólistáján jelenleg Dánia van az első helyen (azaz ott a legkisebb a korrupció), Magyarország a 64. helyen kullog. Előttünk van csaknem az összes volt szocialista ország. Kanada a 9-ik, az USA 22...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.