2019. október 20., vasárnap

AKI LACKNERT VISSZAVÁRJA, BORKAIT IS VISSZAVÁRHATNÁ

24.HU
Szerző: TAMÁS ERVIN
2019.10.20.


Öt nap kellett ahhoz, hogy a kispesti önkormányzatba ismét beválasztott Lackner Csabát főnöke felismerje a közzétett videón, amelyen egyebek mellett arról beszél, „vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy”. A „mindenkit hülyének nézünk” címmel előadott társasjáték kísértetiesen hasonlított a nagy előd, Borkai Zsolt és pártja politikai színpadra vitt produkciójához, bár nem annyira grandiózus, mindenképp szomorú.

Időhúzás, esetlen magyarázkodás a „megvágták, kiragadták szövegkörnyezetéből” kitaposott ösvényén, bízva abban, hogy a közéleti dzsungelben idővel elveszik a lényeg. Azzal, hogy Borkai, Győr újrázó polgármestere csak a Fideszből lépett ki, Lackner pedig „alapos megfontolás” után szintén nem elnyert tisztségétől válik meg, hanem felfüggesztette MSZP-tagságát a döntéshozók mindkettőt hagyták önszántukból távozni, ami persze megint csak néphülyítés, a cécó gyávábbik változata.

Mintha a váratlan választási eredménnyel kapcsolatos megannyi okosság eltakarná mind a kormánypártok, mind az ellenzék elől a legfőbb tanulságot: az Elég! tört magának leginkább utat a városokban és a kerületekben
s talán ott lapulhat az érzés a kisebb települések lakóiban is, akik kiszolgáltatottabbak, ezért befolyásolhatóbbak, engedelmesebbek, mint a városiak.

Az emberek tömege lett torkig a hatalom túlkapásaival, s bár nehéz volt megjósolni, hogy ennek mikor lesz látványos nyoma, az uniós választáskor már mutatkoztak ennek halvány jelei. Persze, kellett ehhez az ellenzéki együttműködés, végre egy komoly munkával végigvitt kampány, csípős fűszerként a Borkai-ügy, de az Elég! dominált, ami mindenre érvényes, amit a hatalom úgy értelmezett, hogy mindent megtehet a rezsivédelem, vagy a migránsveszély hecckampánya alá bújva, néhány valóban kedvező gazdasági mutató árnyékában. Győzelemre lendítő erő volt még az is, ha valaki nem az úrhatnám kompánia tagja. Az alaposan felfrissült csapattól pontosan azt várja el a meglehetősen heterogén szavazótábor, amit hiányolt a távozóktól – a leltárt könnyű összeállítani.

Hogy miként reagál erre a kormány, illetve a kormányfő, nehéz kiszámítani, mivel szekerüket sok oknál és érzelemnél fogva nehéz új irányba fordítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése