2019. október 8., kedd

ÚJ NYUGDÍJAS FÓRUM ÜZENT A KORMÁNYNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.10.07.


...Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) néven új egyeztető fórumot hozott létre négy országos nyugdíjas szervezet, hogy közösen kidolgozott javaslatokkal, egységesen fellépve keressék meg a kormányt követeléseikkel. A hétfői alakuló ülésen a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Életet az éveknek országos klubhálózat, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata és az MSZP Nyugdíjas Tagozata megfogalmazta a legsürgetőbb feladatokat és elvárásokat:

- Elvárják a kormánytól, hogy a 2020. januárjától tervezett 2,8 százalékos nyugdíjemelési mértéket emelje fel 3,2 százalékra, mert minden mértékadó prognózis bőven 3 százalék feletti árnövekedést jelez előre.
- Elvárják a kormánytól, hogy a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelésénél (indexálásánál) a bérnövekedés is legyen számítási alap, hogy ne nyíljon tovább az olló a jelenlegi és a múltban dolgozók jövedelme között.
- Elvárják a kormánytól, hogy 2020. március végéig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetéről, a korábbi nyugdíjak értékvesztésének mértékéről és tegyen javaslatot a durva különbségek tompításának lehetőségére.
- Elvárják, hogy ehhez kapcsolódva készüljön javaslat a medián nyugdíj (ami 2018. januárjában 117 505 forint volt) összege alatti nyugdíjak differenciált emelésére, annak menetrendjére. Elvárják, hogy a vegyes indexálás bevezetéséig a kormány vizsgálja meg a nyugdíjprémium feltételrendszerének változtatási lehetőségét is.
- Elvárják, hogy a kormány egyszeri és főleg természetbeni juttatások helyett a nyugdíjak megfelelő emelésével tisztelje meg a nyugdíjasokat.
- Elvárják azt is, hogy a kormány tekintse partnernek a mértékadó nyugdíjas érdekképviseleteket, döntései meghozatala előtt vegye figyelembe véleményüket, egyeztetett javaslataikra érdemi válaszokat adjon.
A nyugdíjas szervezetek új egyeztető fóruma végül felkérte a politikai pártokat, polgármestereket és jelölteket, hogy a nyugdíjasokat ne vonják be a kampányba, és főleg különböző, egyértelműen a választáshoz köthető eseti adományokkal ne próbálják döntésüket befolyásolni. Tiszteljék a nyugdíjasokat és ne éljenek vissza nehéz helyzetükkel. A választás után bőven lesz idő és lehetőség, hogy támogassák őket – zárul a NYUSZET szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.