2019. október 20., vasárnap

ZAVAR AZ ERŐBEN, AVAGY A FIDESZ VEZETŐI SEM TUDJÁK, MERRE TOVÁBB

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.10.20.


Ahogy várható volt, beindultak az iratmegsemmisítők azoknál az önkormányzatoknál, ahol az ellenzék veheti át a település irányítását. A nagy balhék azonban így sem tűnnek elkerülhetőnek, hiszen a párton belül is nagy a tanácstalanság, mit is kezdjenek a számukra szokatlan helyzettel. A Fidesz ugyanis a 2006-os országgyűlési választáson szenvedett utoljára vereséget, azóta lényegében minden politikai megmérettetésen letarolták az országot. Mostanáig. Az ellenzék új esélyt kapott most arra, hogy az önkormányzatokban szerzett pozícióit kihasználva fokozatosan lebontsa a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

A Fidesz még veszíteni sem tud méltósággal. Erről árulkodik például a kormánypárti média reakciója a kormánypárt váratlan, és sok esetben teljesen megsemmisítő veresége után. A központi direktíva szerint azt kell sulykolni a kormánypárti (és nem kormánypárti) polgárokba, hogy továbbra is a Fidesz a legerősebb politikai erő Magyarországon. Ha pusztán a számokat vesszük, tényleg így van, hiszen a Fidesz jelentős térvesztése ellenére 13 megyei jogú városban továbbra is ők irányítanak, a kisebb települések támogatásának köszönhetően pedig a politikailag súlytalan megyei közgyűlésekben is ők viszik a prímet.

Ám az eredeti célkitűzés az volt, hogy a még ellenálló városokban meg kell törni az ellenzék erejét, így vissza kell hódítani Szegedet, Hódmezővásárhelyt, Salgótarjánt, ugyanakkor meg kell tartani Budapestet. Ebből semmi sem valósult meg, sőt újabb hét nagyvárost bukott el Orbán Viktor csapata, és a kisebb településeken is megtörni látszik a kormánypárti hegemónia. A tendenciákat nézve tehát aligha reális győztesnek kihozni a Fidesz-KDNP tandemét, hiszen az általuk törékenynek vélt ellenzéki összefogás felnőtt a feladathoz, és sikerre vitte például Karácsony Gergely kampányát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése