2019. október 20., vasárnap

MICHNIK: NÁLUNK IS JÖN MAJD A LAVINA

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: GALAVITS PATRIK / KLUBRÁDIÓ
2019.10.19.


Újbóli megválasztása után a Jog és Igazságosság (PiS) tovább másolhatja az illiberális magyar módszereket, de Adam Michnik, a lengyel rendszerváltás kiemelkedő alakja és a ma is legolvasottabb politikai napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője mit sem veszít optimizmusából – derült ki a Klubrádiónak Varsóban adott interjújából. A lengyel választások mellett a katolikus egyház befolyásáról, Donald Tusk elnöki ambícióiról, Orbán Viktorról, hungarofíliájáról és Jarosław Kaczyński macskáiról is kérdeztük. Galavits Patrik interjúját olvashatják, hallgathatják.

Habár többen figyelmeztettek, hogy nem könnyű beszélgetőpartner, végül az előbb hallott jó hangulatban telt a beszélgetésünk Adam Michnikkel. A közös nyelvet tolmács segítségével kellett megtalálnunk, de az hamar kiderült, hogy a Gazeta Wyborcza főszerkesztőjénél különösen jó ajánlólevél, ha valaki magyarként érkezik hozzá. (Adam Michnik magyar hangja az interjúban: Gálvölgyi János.)

A lengyelek jól élnek, ráadásul a PiS által erőltetett identitáspolitika is tetszik nekik, ezért a hétvégi választás eredménye sem meglepő – nagyjából így lehet összefoglalni a külföldi, így a magyar sajtó legegyszerűbb értelmezését is a lengyel választásokról. Egyetért a megállapítással?


Ez sikerpropaganda, amivel Orbán tábora meghajol Kaczyński előtt. A szavazatszámokból viszont az látszik, hogy nagyon megosztott a lengyel társadalom. Részben igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy a választás kimenetele borítékolható volt – az elemzői várakozások nagyon hasonló végeredményt vártak, mint ami végül lett. De nem hiszem, hogy Kaczyński egyértelmű győzelmeként és az ellenzék sima vereségeként értékelhetjük a vasárnapot. Természetesen a PiS tábora sikerről beszélhet, elvégre ők nyerték meg a választásokat. De a küzdelem nem volt kiegyenlített, a kormánypártnak sokkal több erőforrása volt, amibe beletartozik a közmédia is. Ugyanakkor hangsúlyozom: a demokratikus ellenzék összességében több szavazatot gyűjtött, és a szenátusban szűk többséget is sikerült szereznie a kormánypárttal szemben.

Akárhogy is, PiS győzelmet aratott. Tett egy újabb lépést ezzel Varsó Budapest felé, ahogy azt régebben Kaczyński célként kitűzte maga elé?

Ha ezt a példát veszi alapul Kaczyński, akkor arról se feledkezzen meg, hogy Budapesten éppen ellenzéki főpolgármestert választottak.

Ez viccnek jó, bár Varsóban sem kormánypárti főpolgármestert választottak tavaly. Inkább arra gondolok, hogy az eddigi jogi és bírósági reformokat és a kormánytól független média elleni támadásokat tovább folytathatja-e ezután a PiS?

Persze. Kaczyński egyértelműen az Orbán Viktor által kijelölt úton halad, ő pedig Putyint másolja. Kaczyński és Orbán cinikusak és semmilyen korlátot nem ismernek. Annyi a különbség köztük, hogy Orbán okosabb. Ráadásul nem csak a hatalmat szereti, hanem a pénzt is. Kaczyńskit ugyanakkor csak a hatalom- és a bosszúvágy vezérli.

No meg a macskák.

Ha se a fiúk, se a lányok nem érdeklik, akkor maradnak a macskák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.