2019. november 16., szombat

CSAK NORMÁLIS HÉTKÖZNAPOKRA VÁGYNAK A KUNYHÓLAKÓ HAJLÉKTALAN EMBEREK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.11.14.


Van, akinek egy szerencsétlen baleset miatt leégett a társasházi lakása és eladósodott a kártérítési igények miatt, van, aki spórolni akart a lakhatáson, hogy vidéken maradt gyerekének több pénzt küldhessen haza. Különböző utak vezették a budapesti vagy környéki erdőkbe azokat a hajléktalan embereket, akik saját maguk építette kunyhóba költöztek életük egy pontján. Huszonhárman közülük az Utcáról Lakásba Egyesület egy frissen megjelent interjúkötetében beszélik el élettörténeteiket, minden eddiginél közelebbi képet mutatva a városi erdőkben tengődő emberek valóságáról.

A főváros széli parkokban, ligetes erdőkben saját maguk építette kunyhókban élő hajléktalan emberekre 2018 végén, “a közterületen való életvitelszerű tartózkodást” betiltó hajléktalantörvény bevezetése idején irányult legutóbb figyelem.

Már a törvény hatályba lépése előtti napokban rendőrök jelentek meg az erdei kunyhóknál, hogy figyelmeztessék az ott élőket: nekik is szállóra kell menniük, ha nem akarják, hogy szabálysértési eljárás induljon ellenük. Annak ellenére is, hogy a hajléktalan emberek jogvédelmével foglalkozó szervezetek, például az Abcúgon is bemutatott Utcajogász Egyesület, már előre figyelmeztetett: a saját kunyhójukban, tehát lényegében nem közterületen lakó emberekre nem vonatkozhat ez a törvény.

Mindez nem akadályozta meg az állami tulajdonú erdőgazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt-t, hogy épp a törvény életbe lépése utáni hetekben, előzetes figyelmeztetés nélkül leromboljon 15, hajléktalan emberek lakta kunyhót a kispesti Köki bevásárlóközpont melletti kiserdőben.

Az Abcúgon akkoriban videóriportban mutattunk be egy hajléktalan párt, Lászlót és Máriát, akik szintén egy dél-pesti erdőben élik mindennapjaikat. Már az ő elmondásukból is jól kirajzolódott, mit jelent a mindennapi életben ez a létforma.

Egy frissen megjelent, huszonhárom fővárosi hajléktalan emberrel készült életútinterjúból álló kötet azonban minden eddiginél közelebbi képet mutat az erdőben tengődő emberek valóságáról.

Cikkünkben a hajléktalan élet különböző aspektusait körüljárva mutatunk be az Utak az erdőben című könyvben szereplő történetek közül néhányat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.