2019. november 16., szombat

SZABAD SZEMMEL: EGYRE NAGYOBB FEJFÁJÁST OKOZ ORBÁN A NÉPPÁRTBAN, VÉGÜL TUSK KEZÉBE KERÜLHET A FIDESZ SORSA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.16.


Die Presse 

A lap szerint az Európai Néppártban sokan attól tartanak, hogy Orbán Viktor megelégeli a huzakodást, így veszi a kalapját és távozik, még mielőtt kijön a belső jelentés a magyar demokrácia állapotáról. A három bölcs állítólag nem jutott semmire a magyar jogállamiság vizsgálata során, mert ellentét van a tagok között, ily módon az értékelés húzódik. Ennélfogva most mindenki arra vár: Tusk a jövő héti zágrábi kongresszuson vegye át a pártcsalád vezetését. Az eseményen nem lesz ott a magyar kormányfő, hiszen pártjának tagsági jogait még a tavasszal felfüggesztették. Orbán közben változatlanul azon a véleményen van, hogy teljes képtelenség a bírálat a sajtó és a tudomány szabadságának korlátozása, az erősödő korrupció, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének meggyengítése miatt. Ezért azon dolgozik, hogy még a mostani elnökség jusson valamilyen baráti megoldásra. Ennek érdekében a bölcsek tanácsát már kiegészítették egy albizottsággal, amely 10 területen próbál dűlőre jutni a Fidesz képviselőivel. Szó van a többi közt az egyetemi törvényről, a kisebbségekkel szembeni bánásmódról, továbbá arról, miként viselkedjen a magyar párt a kereszténydemokraták soraiban. Sem az EPP, sem Weber frakcióvezető, aki az egész eljárás kezdeményezője, nem óhajtott részleteket elárulni az ügy állásáról. De beavatottak szerint a távozó elnök Tusknak akarja átpasszolni a labdát, aki már többször is keményen beleszállt Orbánba. Ha a magyar politikus nem hajlandó engedményekre, akkor ezzel cselekvésre kényszeríti az új vezetőt.

Die Welt 


A liberális budapesti, prágai és varsói polgármester azt mondja: ők a bizonyítékok arra, hogy lehet másként is, vagyis a térségben nem az illiberalizmus az egyetlen út. Karácsony Gergely és kollégája ezt Berlinben, a lap által szervezett beszélgetésben fejtette ki, elismerve azonban, hogy nem könnyű szembemenni saját kormányukkal. Ez volt az első alkalom, hogy találkoztak, de megerősítették, hogy a magyar kezdeményezést kihasználva szorosan együtt akarnak működni. Egyetértettek abban, hogy sajnálatos módon mindhárom állam csak gátolni igyekszik az EU munkáját, viszont nagy ívben tesz az olyan gondokra, mint a légszennyezés vagy az emelkedő lakásárak. Sőt, inkább csak szabotálja a települések által javasolt megoldásokat. Karácsony szerint a gondokat tetézi, hogy a három kormány nem tűri a függetlenséget és a decentralizációt. Sőt, a magyar vezetés már nem is konzervatív, hanem tekintélyelvű. De az is baj, hogy eltérően irányban fejlődik a városi és a vidéki lakosság. Másképpen reagálnak a dolgokra, miközben a képviseleti demokrácia mély válságban van. Erre egyesek úgy válaszolnak, hogy autoriter politikusokra voksolnak. A magyar ellenzék legutóbbi választási sikerében az a titok, hogy sok embernek kínálta fel az együttműködés lehetőségét a városok visszahódítására. Ám az egyelőre nem világos, miként lép fel ezek után az Orbán-kabinet. Karácsony csak remélni tudja, hogy nem lesznek nagy ütközések. Viszont hogy a mostani sikert tudják-e kamatoztatni az ellenzéki pártok a 3 év múlva esedékes országos választásokon, az nagyban múlik azon, mennyire lesz sikeres az új kezekbe került települések vezetése. Meg kell mutatni, hogy ez a politika nem liberális vágyálom, hanem a jobb alternatíva.

Yahoo/Reuters 


Fokozza a jogi aggályokat Magyarországon, hogy a kormány szigorítani akarja a bíróságok és az iskolák ellenőrzését. Például a hatalom ugyan a minap elállt a közigazgatási bíróságok felállításának ötletétől, ám a héten benyújtott 200-oldalas tervezet értelmében a perbe fogott és elmarasztalt hatóságok az Alkotmánybírósághoz fordulhatnának, az pedig tele van olyanokkal, akiket ez a kormány juttatott pozícióhoz. Emiatt az Amnesty International és a Helsinki Bizottság egyaránt súlyos következményektől tart az igazságszolgáltatás függetlenségére nézve. Új fejlemény továbbá, hogy veszélybe kerül az alternatív iskolák jövője, miután ezeknek az intézményeknek újból kérvényezniük kell működésük engedélyezését. A TASZ illetékese szerint innentől kezdve a szakminiszter szeszélye dönt.

Politico 


A zöldek, a szocialisták, a liberálisok és az egyesült baloldal miatt Várhelyi Olivér egyelőre nem tudta venni az akadályt az EP Külügyi Bizottságában, de nem saját személye, hanem amiatt, hogy biztosként tudna-e Orbántól igazán függetlenül ténykedni. Mások szerint a neki szánt bővítési területet inkább olyasvalakinek kellene adni, akinek a miniszterelnöke másként vélekedik egy sor kérdésben, mint a magyar kormányfő, és itt elég csupán az Oroszországhoz fűződő kapcsolatot vagy a jogállamot említeni. A német szociáldemokrata Udo Bollmann szerint von der Leyennek sürgősen más kellene kerítenie erre a posztra. (A portál azonban megjegyzi, hogy erre immár szinte semmi esély sincs, hiszen az összes többi tisztség már gazdára talált.) A magyar biztos egyébként olyan kérdéseket kapott hétfői megválaszolásra, mint pl. hogy miként értékelné, ha egy tagállam kormánya menedékjogot adna egy felvételre váró ország jogerősen elítélt miniszterelnökének – ami egyértelmű utalás a Gruevszki-ügyre. Vagy mit javasolna, ha azt tapasztalja egy jelölt országban korlátozzák az ellenzék mozgásterét, a hatalom szinte teljesen ellenőrzése alá vonja a sajtót, korai nyugdíjba küldi a bírákat, erősen szűkíti a tanszabadságot, viszont nem tesz semmit a szervezett bűnözés, valamint a korrupció ellen...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.