2019. november 24., vasárnap

NEM EZ VOLT AZ AZ IGAZSÁGTÉTEL, AMIRE IZRAEL ÉS A VILÁG VÁGYOTT

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.11.24.


1986-ban egy 66 éves clevelandi autógyári munkást, John Demjanjukot megvádoltak azzal, hogy ő Rettegett Iván, a lengyelországi treblinkai náci megsemmisítő tábor legkegyetlenebb őre, akinek a feladata az volt, hogy zsidók százezreit gázkamrákba terelje. A túlélők vallomásai szerint Iván élvezettel végezte munkáját. Bajonettel kaszabolta a meztelenre vetkőztetett, kopaszra borotvált ártatlan nőket, gyerekeket és férfiakat. Orrokat, füleket, melleket vágott le, terhes nőket szurkált össze közvetlenül a haláluk előtt.

Az ukrán származású Demjanjukot az USA kiadta Izraelnek, ahol vádat emeltek ellene, és ezzel elindult egy 30 évig húzódó fordulatokban gazdag dráma, amilyet Adolf Eichmann pere óta nem látott a világ.

Erről forgatott öt részes dokumentumfilmet a Netflix, Treblinka Rettegett Ivánja (The Devil Next Door) ami már most kisebb botrányt kavart. (Az alkotók a mai Lengyelország térképén tüntették fel a haláltáborok helyszínét, amin berágott a lengyel kormányfő. Szerint ez azt sugallja, mintha a lengyeleknek felelőssége lenne a népirtásban.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.