2019. november 18., hétfő

VÉGE AZ ŐRÜLETNEK A MAGYAR LAKÁSPIACON?

INDEX
Szerző: E.F.
2019.11.18.


Az elmúlt hetekben szaporodnak azok a jelzések, amik a magyar ingatlanpiac megtorpanását mutatják. A lakáspiac 2014-es feltámadása óta az árak folyamatosan meredek ütemben nőttek és a kereslet is végig élénk volt, a 2019-es első félévben viszont mintha lassulást látnánk. Átmeneti hátrahőkölésről van szó, vagy trendfordulónak vagyunk tanúi? Adatokat böngésztünk és elemzőkkel beszéltünk, hogy a végére járjunk.

Különböző források egymástól függetlenül arra utalnak, valami történt az elmúlt 5 évben töretlenül száguldó hazai ingatlanpiaccal. Az Eurostat adatai szerint a második negyedévben éves összehasonlításban még mindenki mást verünk az EU-ban árnövekedésben, de a negyedéves összevetés már erős fékezést mutat: az első negyedévhez képest csak 1,6 százalékkal drágultak a lakások, miközben az eggyel korábbi negyedéves változás még 5 százalék volt.

A drágulás ütemének váltakozása nem szokatlan gyorsuló piacon sem, de ennyire alacsony pusztán két negyedévben volt a növekedési ütem 2015 óta. Az MNB egyébként valamivel nagyobb, 2,1 százalékos drágulást mért, de ez is bőven alulmúlja az előző negyedévét. A régiós adatokkal ez nincs összhangban, a környékbeli országok közül csak Horvátországban haladta meg az első negyedéves drágulási ütem a másodikat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.