2019. december 17., kedd

SZABAD SZEMMEL: BUDAPEST ÉS SZÖVETSÉGESEINEK LÁZADÁSÁRÓL SZÓLT MINDEN A NYUGAT-EURÓPAI SAJTÓBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
201912.17.


A négy főpolgármester összekapaszkodása érdemben borzolta a populista kormányok kedélyét.

New York Times: Brüsszel és az ő árnyéka

A négy visegrádi ország fővárosának polgármesterei úgy gondolják, hogy a nagy települések önkormányzatai csodákra képesek olyan területeken, mint a klímaváltozás, az EU-nak éppen ezért kellene megkerülnie a támogatások folyósítása során az adott kormányokat, írja a New York Times. A tudósítás ezt emeli ki Budapest, Pozsony, Prága és Varsó első emberének tegnap létrejött összefogásából, hozzátéve, hogy az unió mind a négy államot a demokratikus normák megszegésével vádolja. A házigazda, Karácsony Gergely úgy fogalmazott az eseménynek otthont adó CEU-n, hogy a kérdés az, ki tud-e lépni Brüsszel a saját árnyékából és közvetlenül finanszírozni bizonyos programokat. Egyes tagállamok úgy látják, hogy a pénzeket attól függően kellene elosztani, betartják-e az országok a jogállamot. A Fidesz és a PiS tagadja, hogy lebontaná a fékeket és ellensúlyokat. A négy polgármester azzal is érvelt, hogy az ellenzék kezén levő fővárosoknak nem kellene szenvedniük egy olyan politikáért, amelyről nem tehetnek. Továbbá felhívták a figyelmet, hogy a populista vezetés gyakorta saját helyzetének megerősítésére és a barátok meggazdagodására használja fel az uniós forrásokat. Az EU-nak már csak ezért is ki kellene hagynia a játékból a hatalmat a nagyon várt fejlesztési támogatások elosztásából, közvetlenül a nagy városoknak utalva az alapokat. Annál is inkább, mert ott sokszor koncentráltan jelentkeznek a legsúlyosabb társadalmi és környezetvédelmi gondok.

Bloomberg: Hídfőállások lennének

A visegrádi államok fővárosai egyesítik erőiket populista kormányaik ellen: létrehozták a szabad városok szövetségét, hogy az ellenállás fészkeiként működjenek a nacionalista központi hatalom ellen, amely teljesen átalakította az EU keleti szárnyát, írja a Bloomberg. Meg kívánják védeni a közös értékeket, köztük a szabadságot, az emberi méltóságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamot, a szociális igazságosságot, a toleranciát és a kulturális sokszínűséget. Emellett el akarják élni, hogy közvetlen támogatást kaphassanak Brüsszeltől, miután egyes államok megpróbálnak pénzt kisajtolni az ellenzék vezette fővárosi önkormányzatokból. A jelentés megjegyzi, hogy az olyan nacionalista és bevándorlásellenes vezetők, mint Orbán és Kaczynski megszilárdítják uralmukat és szembemennek a demokratikus játékszabályokkal. Karácsony Gergely kijelentette, hogy a hegemóniára törekvő populizmus nem tudja legyűrni a nagy településeket. Azok hídfőállásként működhetnek, ahonnan meg lehet fordítani a demokrácia válságára utaló jeleket. A hírügynökség jelképesnek nevezi, hogy a megállapodást éppen azon a Közép-Európai Egyetemen kötötték meg, amely távozásra kényszerült Orbán Soros-ellenes kampánya, illetve az akkreditációs szabályok megszigorítása után. 

Guardian: Kérdés, utat találnak-e a vidékhez

A lap szigetnek nevezi Budapestet, Pozsonyt, Prágát és Varsót az illiberális viharban, miután a négy főváros bejelentette, hogy szövetkezik a közös értékek védelmében, a régió populista nemzeti kormányai ellen, írja a Guardian. Egyben szeretnék, ha a jövőben közvetlenül, a kormányok kikapcsolásával kaphatnának pénzt az uniós pénzeket, miután az állami vezetést azzal vádolják, hogy korrupt és politikai alapon osztja szét a brüsszeli szubvenciókat. Karácsony Gergely 10 év után az első vereséget mérte a szélsőjobbos, populista Orbán Viktorra, aki a bevándorlás-ellenes retorikára épít. A polgármester ezzel szemben azt ígéri, hogy Budapest nyitott, türelmes marad, és a környezetvédelemre összpontosít. Az EP tűz alá vette Magyarországot és Lengyelországot a jogállam miatt, miközben az egész térségben kétségek merültek fel az ügyben, miként használják fel a kormányok az EU-s alapokat, amihez korrupció gyanúja társul. A mostani, budapesti megállapodás azt tükrözi, hogy a négy ország az utóbbi években sűrűn lépett fel illiberális szolidaritási csoportként, amivel kiváltotta Brüsszel rosszallását. Orbán a hét végén Temesváron azt állította, hogy olyan régiót kell építeni, amely az egyik legsikeresebb lesz a világon. A tényleges víziója azonban az illiberális demokrácia, amely a keresztény értékek sajátos értelmezésén alapul. Ezek az államok megosztó retorikát alkalmaznak, hogy félelmet keltsenek a bevándorlókkal és a kisebbségekkel szemben. Ehhez képest a négy polgármester a tolerancia és a sokszínűség mellett áll ki. Karácsony győzelme óta az Orbán-kabinet olyan törvényekkel rukkol ki, amelyek a jelek szerint korlátozni igyekeznek Budapest önállóságát, megerősítenék a központi hatalom ellenőrzését a színházak fölött és gátolnák, hogy az ellenzék szövetségre tudjon lépni. Az egyelőre nem világos, hogy az önkormányzati választásokon aratott sikerrel a kormányellenes tábor utat talál-e a vidékhez. Sőt, még az is lehet, hogy az eredmény csak ráerősít a város-falu ellentétére, amit a populista körök előszeretettel lovagolnak meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.