2020. október 1., csütörtök

FRISS NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR NARANCS
2020.10.01.


Sajó László: Öt és feles
A NEI, a hely, ahol

VÉLEMÉNY

Tábor Áron: Normaszegők
Megvédik-e az intézmények az amerikai demokráciát?

Szeptember 18-án, a zsidó újév első estéjén meghalt Ruth Bader Ginsburg, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának liberális ikonja. Egy héttel később koporsóját teljes állami tiszteletadás mellett ravatalozták fel a kongresszus épületében, ám a gyász pillanatai még el sem múltak, amikor Donald Trump a konzervatív Amy Coney Barrett bírónőt jelölte a megüresedett helyre, és Mitch McConnell republikánus vezető pedig egyértelművé tette, hogy a szenátus a lehető leghamarabb szavaz a pozíció betöltéséről.

A szerk.
Szabadságharc a sárga földig

Eddig nem tudtuk, hogy ünnepelni szokás „a szabad pálinkafőzés évfordulóját”, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület kezdeményezése azonban nem hagyott kétséget felőle.

A szerk.
Nem tört át

Múlt csütörtökön a V4-ek kormányfői (mínusz a szlovák miniszterelnök) Brüsszelben látogatták meg Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy megmondják neki, nem támogatják a Bizottság egy nappal korábban bemutatott új migrációs csomagját.

POLITIKA

Nekrológ
Fogás a reménytelenségen
Bertók László (1935–2020)

Egynéhány irodalmi lap és intézmény már a decemberben esedékes születésnapjára készült, de az ünneplés helyett már csak a búcsúra és a méltó megemlékezésre lesz alkalom.

Harminc éve volt az első szabad önkormányzati választás
Korai öröm

1990-ben az első szabad önkormányzati választásokon a városok nagy részében az akkori liberális ellenzék tönkreverte a kormányzó, tavasszal még diadalmaskodó jobboldalt.

Interjú
Az autonómia aláásása
Fleck Zoltán, az ELTE ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszékének vezetője az egyetemek helyzetéről

Nagy nemzetközi háttérhatalom hergeli Vidnyánszky Attila szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) elfoglaló diákokat. A hallgatók azonban universitasuk évszázados hagyományon alapuló autonómiáját védik.

Civilek a családi pótlék megduplázásáért
Hat krajcár

A családi pótlék összege 12 éve nem változik, pedig a civilek szerint az alapjövedelem-szerű juttatás 100 százalékos emelése sokat segítene a jelenlegi válsághelyzetben. Ezzel szakértők is egyetértenek, a kormány viszont a foglalkoztatáshoz kötött adókedvezményeket preferálja.

Magyar kormányzati szándék a Facebook megrendszabályozására
Véleményelhárítás

Az eddiginél is jobban ráfordulna a Fidesz a közösségi médiára: jobboldali „Facebook-harcosok” kinevelésével növelné a jelenlétét, és a platform szabályozása is szóba került. De milyen eszközöket tudnának felhasználni az oldal uralásához?

Interjú
„Nem lehet a városok feje felett dönteni”
Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője

EP-képviselő volt 2014 és 2019 között, most a budapesti önkormányzat érdekében lobbizik az uniós intézményeknél. Jávor Benedeket a jogállamisági mechanizmusról, a zöld átállásról és a kormány fővárosellenes trükkjeiről is kérdeztük.

KULTÚRA

mi a kotta?
A cékla kipusztult

Lemez
Marie Davidson & L’Œil Nu: Renegade Breakdown

Koncert
MORDÁI

Lemez
Capella Savaria: Mozart-szerenádok

rés a présen
„Ordas szólókkal vétetem észre magam”
Bujdosó János zenész

Lemez
Szimplán nagyon jó
The Rolling Stones: Goats Head Soup Deluxe

1973-ban nem létezett népszerűbb zenekar a Rolling Stonesnál, talán csak a Led Zeppelint lehetett hozzájuk mérni.

tévésmaci
Farkasfalvi állatok

Rádió
Pianóban megfogni
Operaérzékenyítés a Klubrádióban

Nem az operák idejét éljük.

Tánc
Batarita: Lüktetésed

Színház
A tudatlanság: erő!’84

Az Asbóth utcai Stúdió most fojtogatóan szűknek tűnik. Barna doboz, ahol a falakat lefedő, katonás rendben elhelyezett hang­falak még inkább összenyomják az amúgy sem túl tágas teret. Kálmán Eszter látványvilágának egyetlen izgalmas eleme a fejek fölött hullámzó mikrofonrengeteg.

Könyv
Kertész Erzsi: Ludmilla újabb esetei

Könyv
Hogy kiderüljön
Erdős Virág: Hősöm

Bár a legtöbb falu szélén és a nagyvárosaink több pontján is kialakultak szegregátumok, ahol kirekesztettek élnek, de a Hős utca – talán a mérete miatt is – a periféria szimbólumává vált.

A szegénység ábrázolása a kortárs irodalomban
Nyelvtelenül

A szegénység témája a felvilágosodás idején tűnt fel a magyar irodalomban, s azóta ugyan folyamatosan jelen van, de az elmúlt évtizedekben ez a jelenlét ismét kiemelt jelentőséget kapott – aligha véletlenül. Mi a tétje és mik a buktatói a honi szegénység irodalmi ábrázolásának?

ÉLET + MÓD

kertész lesek
Pistacia – Diósd

chili&vanília
Csak az alma

Kerékpáros-oktatás Magyarországon
Valami kis kóstoló

Februárban híre ment, hogy kötelező kerékpárosvizsgát vezetnének be az általános iskolában. A programot, amit a Révész Máriusz irányította Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ készített elő, elvitte a világjárvány.

Volt egyszer egy SZOT-üdülő
A kihagyott ziccer luxusa

Befejezéshez közeledik a Rózsadomb hírhedt szellemkastélyának felújítása. Az épület sorsa jól illusztrálja, hogy egy ház nemcsak kő, tégla, acél és üveg, hanem az azt létrehozó közeg kultúrájának pontos fizikai lenyomata is.

BLOG

Film
Notting Hill-i cukrászda

Film
Mindig az ördöggel

Film
Collini nem beszél

SZEMREVALÓ
Gipsy Queen

SZEMREVALÓ
Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba

SZEMREVALÓ
Berlin Alexanderplatz

SZEMREVALÓ
Végzet és kezdet

Film
Dreyfus én vagyok
Roman Polański: Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy

Nyilvánvaló, hogy Roman Polański szeretné a leginkább, hogy „elválasszuk az embert a műtől”, de éppen ő az, aki ezt lehetetlenné teszi legújabb filmjében.

Interjú
„Uraim, mit akarnak tőlem?”
Roman Polański filmrendezővel beszélget Adam Michnik és Jarosław Kurski

A már a magyarországi mozikban is futó Tiszt és kém című filmjének lengyelországi bemutatásakor készített interjút a 87 éves művésszel a Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik és főszerkesztő-helyettese, Jarosław Kurski.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.