2022. október 8., szombat

A KRÍMI KÁOSZ

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.10.08.



Az események megint felülírták a terveimet, ugyanis én ma Vlagyimir Putyint szerettem volna köszönteni hetvenedik születésnapja alkalmából, de valaki megelőzött, és alaposan felköszöntötte egy páratlan tűzijátékkal, melyet a Krímbe vezető kercsi hídon rendezett. Az orosz sajtóban és társadalomban teljes a fejetlenség és a pánik. Próbáljuk megérteni, mi történt!

Vegyük először a TASZSZ tudósítását, éspedig szó szerint:

MOSZKVA, október 8. /TASZSZ/. Felrobbant egy teherautó a krími hídon, aminek következtében kigyulladt egy tehervonat hét üzemanyagtartálya – közölte szombaton közleményben az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság.

„A Krím híd közúti szakaszán ma reggel 6 óra 07 perckor felrobbant egy Taman-félsziget felől érkező teherautó, melynek következtében a Krím-félszigetre tartó tehervonat hét üzemanyag-szállító tartálykocsija kigyulladt. A közúti híd két pillére részben összeomlott” – áll a közleményben.

A bizottság szerint a híd hajózható része feletti boltív nem sérült meg.

A bizottság azt is közölte, hogy erőfeszítéseket tesznek az incidens okának megállapítására és következményeinek kezelésére.”

Tudni kell, hogy ennek a hídnak stratégiai fontossága volt, ugyanis ez kötötte össze a félszigetet Oroszországgal, pontosabban a Krasznodari Területtel, sőt, ezen keresztül kapták az utánpótlást a Dél-Ukrajnában, például Herszonban állomásozó orosz csapatok. De jelkép is volt: a Krím orosz megszállásának jelképe, ezt már 2014 után építették, 2018-ban avatta fel Putyin személyesen, aki annyira büszke volt, hogy gyakran emlegette is nagy eredményei között, a legutóbb még az orosz gyermekszervezetekkel tartott találkozóján is szóba hozta, tehát biztos, hogy nagy veszteségnek fogja érezni, ha romba dől.

Romba dől? Mint majd látni fogjuk, ezt nagyon nehéz biztosan megmondani. Annyit tudunk, hogy bárki is robbantotta fel, a szervezés kisebb csodáját vitte véghez, az orosz hatóságok ugyanis még a közelmúltban is azzal dicsekedtek, hogy húsz különböző módon védik a hidat, de annyira, hogy még tizenhét katonai delfin is őrzi. Nem túl valószínű, hogy a teherautó – az egyelőre értelmezhetetlen, hogy öngyilkos merényletről van-e szó vagy a sofőr véletlenül halt meg – éppen akkor robbant, amikor az üzemanyag-szállító vonat odaért, mindenesetre már az is csoda, hogy nem vették észre benne a robbanóanyagot, ugyanis a hídra felhajtás előtt minden járművet átvizsgálnak az orosz hatóságok...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.