2023. október 10., kedd

EGY MÁSIK HÁBORÚ KAPUJÁBAN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.10.10.


Jó reggelt kívánok itt, félúton a 30 fok felé! Ez itt a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel.

Izrael és a Hamász, Gyurcsány és Tiktok, az infláció és a punk, illetve egyéb érdekességek a 444 reggeli hírlevelében.

IZRAEL

Izrael megindította háborúját a Hamász ellen, a gázai kórházak megteltek. A megtámadott izraeli zenei fesztiválon több mint 260 holttestet találtak, itt egy drónfelvétel a helyszínről.

A Hamász támadása után amerikai hadihajók indultak a Földközi-tenger keleti medencéjébe. A magyar légierő gépei hétfő hajnalban 215 embert menekítettek ki Izraelből, majd újabb 110 embert.

Az izraeli ellenzék egyik pártja rendkívüli háborús kabinet létrehozását javasolja a szélsőjobb nélkül. Az USA szerint küszöbön áll a támadás, és elhúzódhat Izrael és a Hamász háborúja. Az Al Jazeera szerint a Hamász nyitott a fegyverszünetre.

De hogyan jöhetett el Izrael történetének legrosszabb napja, és mi jöhet utána? Hogy érhette a Hamász hétvégi akciója ennyire váratlanul a világ legjobbjai közé sorolt izraeli fegyveres erőket és titkosszolgálatokat? És mi lehet egy olyan helyzetben a válasz, amikor egyszerre kellene túszokat kiszabadítani és katonákat küldeni meghalni a Gázai övezetbe?Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa bejelentette, hogy az EU felfüggeszti a Palesztin Hatóság finanszírozását.

ORBÁNIZMUS

Az egészségügyi államtitkár sem tudja, lesz-e szuperkórház, de Kocsis Máté felesége és a Megafon vezetője már onnan kap fizetést: a terület üresen áll, egy apró gödröt sem ástak még ott, de többen évek óta kapnak havi rendszerességgel fizetést a kórházberuházás projektfelelősétől.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint még az ősszel kijavíthatják a vesszőhibát a könyvfóliázásról szóló rendeletben, de kérdés, hogy érvényesek-e az eddig kiszabott bírságok.

Debrecen fideszes polgármestere is arra kéri a kormány, hogy vonja vissza a veszélyhelyzeti kormányrendelet, ami szerint nem kell azonnal megbüntetni a szennyező üzemet, ha megígéri, hogy jó lesz.

Megtagadták a vallomástételt a kitörés napi támadások gyanúsítottjai: az olasz nőt bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, a német férfit és a szintén német nőt bűnszervezetben részvétellel gyanúsítják.

Az MVM 6 milliárd forintot tapsolt el kormánypárti médiumoknál, de a hirdetésekre szánt maradék kétmilliárd nagy részénél is kimutatható a kormányzati kapcsolat.Orbán indoklás nélkül kirúgatta a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját.
Böjte Csaba faképnél hagyta a Népszava pedofíliáról kérdező újságíróját.

Parragh Lászlótól válik a felesége.

Kormányzati nyomásgyakorlásról panaszkodnak a német cégek a budapesti nagykövetségnek.

Gyurcsány egy 444-es Orbán-videó paródiájával indította el a Tiktok-csatornáját.

GAZDASÁG

Magyarországon többségbe kerültek azok, akik fizetésről fizetésre élnek: a magyarok a legpesszimistábbak Európában az inflációval kapcsolatban.

A legtöbb bank csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz, aminek az értelmében egy 30 milliós hitel havi törlesztője átlagosan 14 ezerrel csökkenhet.

Egy felmérés szerint az autósok 16 százaléka már letette a kocsiját, és kérdés, hogy mennyien ülnek vissza most, hogy 20 forinttal csökken az üzemanyagár.Többlettel zárt a szeptemberi költségvetés, de azért még vannak bajok.

Évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik, a mentősök mostantól csak 30 km/órával léphetik túl a sebességhatárt.

KÜLFÖLD

A liberális vezetésű lengyel Wrocław kifizeti a drága lombikprogram árának felét, és az ellenzék azt ígéri, hogy győzelme esetén ezt az egész országra kiterjeszti.

Megtartják a jövő évi elnökválasztást Oroszországban, pedig Ramzan Kadirov csecsen vezető a napokban javasolta, hogy halasszák el, vagy csak Putyin induljon rajta.Szlovákia magyar pénzügyminisztere megszorítási ajánlást hagy utódjára, mert túlságosan eladósodtak, bár nem annyira, mint Magyarország.

Robert F. Kennedy Jr. független jelöltként indul majd az amerikai elnökválasztáson.
Moszkva az atomcsendegyezmény ratifikációjának visszavonásáról tárgyalt.
A török légierő újabb támadásokat intézett kurd támaszpontok ellen.

Megvan, pontosan hol szivárog a leállított szlovéniai atomerőmű.


KULTÚRA

Csalás, korrupció, társadalmi normáink megkérdőjeleződése: Kepes Andrással beszélgettünk, akinek az új könyve egy kettős életet élő nyomozó történetén keresztül mesél arról, hogyan változott meg viszonyunk a tisztességhez.

Columbo helyét átvette egy rekedt hangú, kamionossapkás, expókerjátékos nő, és jobb, mint a ballonkabátos Peter Falk: a Tőrbe ejtve filmek rendezője nyomozós krimisorozatot csinált, és bár a Poker Face-ben nem kapunk rejtélyeket, nem unatkozunk, mert minden részben elénk tolnak egy-egy nevetségesen nagy nevet, vagy egy fasiszta kutyát.

Kinek van igaza a Matolcsy–Nagy–Varga–Parragh-vitában? Videós Borízű hang gazdasági kérdésekről és punkról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.