2023. március 5., vasárnap

ORBÁN GENGSZTEROKRÁCIÁJÁNÁL IS VESZÉLYESEBB ROMBOLÓ KÜLPOLITIKÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.03.05.


Orbán Viktor évértékelőjét a magyar politikatörténet egyik legszánalmasabb halandzsa-beszédének tartja Radványi Miklós, magyar származású amerikai közíró. A konzervatív elemző szerint azonban a magyarok többségének nincs bátorsága ahhoz, hogy tudassa a miniszterelnökkel, messze nem olyan kiváló, mint amilyennek képzeli magát. A kemény felütéssel induló legújabb cikkében ugyan sok szót ejt a Magyarországot lepusztító orbáni „gengszterokráciáról”, ám a legnagyobb veszélynek mégsem ezt, hanem romboló külpolitikáját nevezi. Arra a következtetésre jut, hogy Putyin közvetett támogatása, valamint a NATO és az EU politikájával ellentétes agresszív, Kína-barát kampánya mára kritikus helyzetbe sodorta a kettő között lavírozni próbáló Orbánt.

Orbán Viktor – aki a lelki állapotát tekintve mindig is a valósághoz alkalmazkodni képtelen, született lázadó volt – már elveszített minden tiszteletet és szimpátiát, s már Moszkvában, Ankarában és Pekingben is nevetségessé vált. Megbízhatatlan partnerként, zsarnokként és persze kleptokrataként tartják őt számon a világban – állítja Radványi Miklós. A közíró az amerikai konzervatívok egyik fontos orgánumában, a Townhall hasábjain megjelent cikkében Orbán évértékelőjéből a többi között azt a tanulságot vonja le, hogy a kormányfő képtelen megérteni „az esztelen populizmus és a gyűlölettel teli kultúrharc végzetes veszélyeit a magyar társadalom egészére, s az ország politikai intézményeire, gazdaságára”.

A Fidesz 2010 óta ellenőrizhetetlen abszolút többsége borzasztóan elszegényítette az országot, a végletekig megosztotta a társadalmat, miközben páriává tette a magyarokat külföldön – szögezi le az elemző. Az Alaptörvénynek nevezett, a kormánypárt kénye-kedve szerint folyamatosan toldozgatott-foltozgatott alkotmányra támaszkodva megszűntették a fékek és ellensúlyok rendszerét, s így már nincs mi megakadályozza a végletekig kapzsi és immorális gengszterokrácia virágzását. Orbán zsarnoki rezsimje alatt – az Európai Unió önző érdektelensége által segítve – Magyarország kiüresedett, elvtelen, törvények nélküli országgá változott, ahol a jogállamiság ismérvei legfeljebb csak nyomokban vannak jelen. A szerző szerint azonban Orbán romboló külpolitikája még ennél is sokkal nagyobb veszélyt jelent a NATO-ra és az Európai Unióra nézve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.