2024. május 1., szerda

KOMJÁTHI IMRE: A MÁJUS ELSEJE CÉLJA NEM VÁLTOZOTT, A TÁRSADALOM AZONBAN IGEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.05.01.



Napjainkban a mozgalmak, a közösségek „szétestek”, megmérgezte őket az utóbbi évek gyűlöletpolitikája – vélte az MSZP társelnöke. Ezért változott meg alapjaiban a május elsejei ünnep is. Komjáthi Imre felidézte, amíg a szakszervezetek szervezték a Munka ünnepét, addig a szakszervezeti mozgalomról szólt. A munkások szervezkedtek és a szakszervezeteknek nemcsak a bérek, hanem a munkavédelem kérdésében is jelentős szerepük volt. A szocialista politikussal arról beszélgettünk, vajon érvényesek-e még május elseje korábbi céljai?

A célok érvényesek. A munkavállalókkal kapcsolatos minden régen volt kérdés mára fokozottan érvényes – jelentette ki Komjáthi Imre. Hozzátette, dédapáink, ükapáink az utcán, vérük által harcolták ki azokat a jogokat, amelyeket most éppen lábbal tipornak, vagy egyszerűen elvesznek a dolgozóktól. Ha a munkaidőt vagy a munkavédelmet, a szabadidő kérdését nézzük, akkor abszolút érvényesek a korábbi követelések és törekvések.

Az már más kérdés – folytatta az MSZP társelnöke –, hogy a társadalomban május 1. ugyanazt jelenti-e még, mint régen. Ebben erős kétségeim vannak. A különbség szerinte az, hogy május elseje egy olyan munkaszüneti nappá változott, ahol együtt lehet a család, ki lehet menni majálisozni, de a munka világát érintő kérdések már elsikkadtak. Sőt, már nem is a szakszervezetek szerveznek majálist – bár erős kivétel lesz az idén a Városliget, ahol a szocialisták és a szakszervezetek együtt jelennek meg –, hanem a munkáltatók családi napot. Ez pedig már egészen másról szól, mint régen. „Sokat dolgozunk azon, hogy ez a helyzet változzon és legalább ilyenkor, május elsejével erősítsük fel azokat a kérdéseket, törekvéseket, amelyek kapcsolódnak a munka ünnepéhez.”

Példaként említette, hogy éppen hétfőn volt a munkabalesetben elhunytak emléknapja, s döbbenetes, hogy 2023-ban 20 658 munkabaleset történt és ebből 62 volt halálos kimenetelű. „Azt gondolná az ember, ilyenkor a kormány biztosan olyan intézkedéseket hoz, amelyek segítenek abban, hogy ezek a számok csökkenjenek. Hogy minél több dolgozó jusson haza épségben a családjához. Ehhez képest olyan intézkedéseket hoznak, amelyekkel teljesen felpuhítják a munkavédelmi rendszert” – mondta a kormány intézkedéseiről a szocialista párt társelnöke.

Ilyen az a döntés is, hogy 1047 munkavédelmi ellenőrt 2010 után leépítettek, létszámuk most mindössze 300 Magyarországon. A munkaegészségügyi alkalmassági vizsgálatok sem kötelezőek, ahogyan a munkavédelmi oktatás sem, helyette elég az oktatási anyagot a dolgozó kezébe adni – sorolta a politikus, majd megjegyezte: „ez minden, csak nem a dolgozók megbecsülése, védelme, ez nem emberséges hozzáállás a kormány részéről”.

A felvonulásos sör-virslis majálisok miben különböznek a céges május elsejei családi napoktól? – kérdeztük Komjáthi Imrét, aki elmondta, másfajta közösség épült. Amíg a szakszervezetek szervezték, addig a szakszervezeti mozgalomról szólt. A munkások szervezkedtek és a szakszervezeteknek nemcsak a bérek, hanem a munkavédelem kérdésében is jelentős szerepük volt. Napjainkban május elseje üzenete az, hogy a munkáltató, a cég tulajdonosa vagy vezérigazgatója kiáll és azt mondja: mi egy családból valók vagyunk. De ez nem igaz, hiszen ellenkező az érdek, viszont ezt a munkavállalók sokszor elhiszik – válaszolta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.